DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 31. května 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SOLSTICE - Bestie je zpět a touží po syrovém masu!

Rozhovor - SOLSTICE - Bestie je zpět a touží po syrovém masu!

Rozhovor s legendární death thrash metalovou skupinou SOLSTICE z USA.

Odpovídal Dennis Munoz, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - SOLSTICE - Casting The Die (2021):

Ave SOLSTICE! Zdravím na Floridu. Doufám, že je u vás všechno v pořádku. Musím rovnou říct, že na žádné album jsem se netěšil tolik, jako na vaši novinku „Casting the Die“. Měl jsem desku hodně dlouho dopředu na recenzi a hrozně mě štvalo, že se nemůžu s kamarády podělit o radost. Je totiž vynikající. Death a thrash metal přesně v podobě v jaké je mám nejraději. Jak album vznikalo a s jakými pocity jste šli do studia?

Ahoj, tady Dennis Munoz. Moc děkujeme, cítíme, že naše nové album je kvalitní práce a jsme s ním velmi spokojeni. Chtěli jsme nahrát toto album po turné po Evropě, USA a jižní a střední Americe na konci roku 2016. Byli jsme naprosto spjati jako kapela a byli jsme opravdu připraveni. Trvalo jen několik zkoušek, než se dala dohromady většina skladeb tak, aby byly připraveny k nahrávání.


Jaké to bylo, začít zase tvořit nový materiál? Dlouhohrající desku jste nevydali 12 let. To je hrozně dlouhá doba. Změnilo se všechno. Technologie, máme internet, všechno je rychlejší, brutálnější. V extrémním metalu obzvlášť. Pak přijdete vy a rozsekáte mě totálním old schoolem! Změnil se nějak přístup, jakým skládáte? Jak tvořili SOLSTICE nový materiál?

Ano, hodně věcí se rozhodně změnilo, naše poslední album bylo dotaženo přes internet, bez něj by to nebylo možné dokončit. Řekl bych, že přístup je pro nás stejný, někdo má nápad a pracujeme na tom, abychom ho rozvíjeli. Někdy to nevyjde a někdy je to úžasné.


Vždycky jste měli takový ten plesnivý prašivý zvuk, který nenechá nikoho v klidu. Jak a kde jste album nahrávali? Deska působí staře, plesnivě, asi to není analog a nebo ano? Kdo je podepsán pod mixem a masteringem?

Začali jsme nahrávat v mém studiu v Miami na Floridě a vše jsme dokončili za pár týdnů. Na konci roku 2017 jsem se přestěhoval do Texasu a otevřel si další studio, kde jsem vše mixoval a masteroval. Všechno bylo nahráno digitálně, ale bez úprav nebo jakýchkoliv digitálních triků. Pouze kopáky byly nasamplovány. Během nahrávání se sem tam vyskytlo několik chyb, které zůstaly ponechány, protože proč ne.


Bez obalu by nebyla deska kompletní. Ten k novince „Casting the Die“ je jak vystřižený z devadesátých let minulého století. Hrozně se mi líbí. Ihned jsem si objednal tričko. Kdo je jeho autorem a jak jste motiv vybírali?

Umělcem je Dean Piekara, je to přítel a tatér z Floridy. Dali jsme mu text titulní skladby a základní myšlenku a on se vrátil s tímto obalem.

Nejde se nezeptat. Proč jste vlastně v letech 2009 až 2021 nic nenahrávali? Přijde mi, že o vás ani nikde nebylo slyšet. Jsem takový ten fanoušek, co sleduje kapelu, vyhledává si informace, zajímá se, ale po vás jakoby se slehla zem. Proč vlastně?

V roce 2011 jsme odehráli několik koncertů s line upem “To Dust” a pak jsme se rozpadli. V roce 2013 jsme začali mluvit o tom, že to dáme znova dohromady, našli jsme Ryana Taylora a začali zkoušet na plánované turné po USA a následně po Evropě. Chtěli jsme hrát živě a navštívit místa, která jsme si během let naplánovali. V plánu bylo nejdříve tohle a teprve pak si dělat starosti se skládáním a nahráváním nového alba. Mezi většinou alb jsme tedy byli velmi aktivní.


Z původní sestavy jste zbyli jen dva, Dennis a Alex. Jestli se nepletu, tak za mikrofon k vám nastoupil Ryan v roce 2013. Jak bylo těžko najít nového zpěváka, aby zapadl do kapely? Roba Barreta jste se ani už neptali? Já vím, je součástí CANNIBAL CORPSE, ale přesto.

Stalo se to náhodou, aktivně jsme nehledali zpěváka. Ryan hrál v thrashové kapele, kterou založil s přáteli a Alex je viděl na jednom z jejich koncertů, byl ohromen a řekl mi o něm. Rob se objevil ještě mnohokrát díky tomu, že s námi nahrával, nahrál několik vokálních linek pro naše nové album. Také jsme plánovali, že nahraje kytarová sóla, ale to nevyšlo. Jeho plány jsou soustředěny kolem toho, co se děje u Cannibal Corpse, pokud nám unikne okno, kdy je příležitost, máme smůlu.

Do rukou se mi dostala kdysi kazeta „Solstice“. Musím se přiznat, že jsem si vás ihned zařadil mezi kapely jako OBITUARY, PESTILENCE, MORGOTH, zkrátka mezi své oblíbence. Bohužel jsem vás nikdy neviděl naživo. Pokaždé mi do toho něco vlezlo. Kamarád vás ale viděl a hrozně si koncert pochvaloval. Jak na tehdejší dobu vzpomínáš? Je něco, co bys chtěl vrátit, změnit? Jak se dali SOLSTICE vlastně dohromady? Zavzpomínej pro nás prosím.

Na tu dobu je spousta skvělých vzpomínek, hraní v místních klubech, posezení v Tampě s našimi přáteli, návštěva Scotta v Morrisoundu. Nechtěl bych nic měnit. Chtěl bych, aby celý zážitek z nahrávacího studia byl takový, jaký byl tehdy. Opravdu nemohu říci, že proběhl “reunion”, prostě jsme se jen rozhodli znova vrátit zpět, protože nastal ten správný čas a měli jsme nápady na psaní. Nikdy to nebylo vědomé úsilí nebo snaha se dát znova dohromady.

V undergroundu jsou vaše stará alba doslova kultovní. Nebo já je tak alespoň vnímám. Jak jsem již zmínil, doba se hodně změnila. Máme internet, každý si hudbu stahuje, všechno je jiné. Museli jste nějak jako kapela změnit přístup? Jako muzikanti máte spoustu nových možností.

Dnes je snazší propagovat cokoli, co děláte, díky internetu a jeho schopnosti oslovit mnoho lidí s minimálním úsilím. Nemyslím si, že by to vyžadovalo změnu přístupu kapely.


Pro mě je Florida jako místo jedním z nesplněných snů. Zajímalo by mě, jak u vás funguje death metalová scéna? Pochází od vás spousta skvělých kapel. Když jsem dělal rozhovor s DIABOLIC, tak si Floridu hodně pochvalovali. Máte hodně aktivní scénu, kluby, fanoušky? Žije to pořád stejně jako ve vašich začátcích? Změnil se v tomhle třeba přístup fans?

Metalová scéna v jižní Floridě vzkvétala, než se všechno muselo vypnout. Existuje obrovské množství mladých kapel, které chtějí být slyšeny a bojují o své místo. Všude, kam se podíváte, je spousta úžasných talentů.


Pořád pevně věřím tomu, že vás uvidím naživo. Nechystáte turné k novému albu? Až pomine pandemie chřipky, docela bych si dovedl představit vás, spolu s MALEVOLENT CREATION na šňůře po Evropě. Nezapomeňte prosím na Prahu! Máme tu dobré pivo a hezký holky, určitě přijeďte!

Začínáme diskutovat o evropském turné v roce 2022 a rádi bychom navštívili Prahu. Naše poslední evropské turné bylo úžasné, skvělí lidé, skvělé kluby a vynikající jídlo a pití. Nemůžeme se dočkat návratu.


Co chystají SOLSTICE v nejbližší době? Na co se můžeme těšit? Doufám, že další album nebude zase za 12 let!

Chtěli bychom navštívit co nejvíce míst na podporu tohoto nového alba. Nahrávání a vydání dalšího alba nám rozhodně nebude trvat tak dlouho.

Děkuji moc za rozhovor. Hodně pro mě znamená. Jsem starý fanoušek kapely a přeji nejen novému albu úspěch, abyste měli vyprodané koncerty a ať se vám daří i v soukromí! SOLSTICE rules!

Velké díky za tuhle příležitost a skvělé otázky!


Webshop:


Web:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER