DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 13. července 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - HAUNTED - Inspirace je odvozena od všeho, co je černé.

Rozhovor - HAUNTED - Inspirace je odvozena od všeho, co je černé.

Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z USA - HAUNTED.

Odpovídal John Riley, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - HAUNTED - The Book of Flames (2021):

Ave HAUNTED! 18. června 2021 vám vyšlo vaše nové album „The Book of Flames“. Jak už sám název napovídá, jedná se opět o smršť poctivého blacku a starého death metalu. Když jste šli ze studia, jaké jste měli pocity? Představ prosím fanouškům trošku nové album. Jací jsou HAUNTED v roce 2021?

S albem „Legions Of Maleficence“ jsme byli velmi spokojeni. Když jsem psal „The Book Of Flames“, velmi jsem se obával „syndromu druhého alba“, kterým podle všeho trpí mnoho kapel. V raných fázích psaní se to zdálo oprávněné. Byl jsem pevně přesvědčen, že chci ukázat posun v psaní a pevně věřil tomu, že chci, aby toto album bylo lepší. Některé skladby byly velmi staré a z nevydané verze „The Book Of Flames“. Všechny tyto skladby byly aktualizovány a spojeny s novými skladbami. Přes vytrvalost a tvrdou práci byl rozdíl nakonec propastný a já věděl, že jsme předčili „Legion“. S tímhle pocitem jsme opouštěli studio. A jsem si jistý, že stejný pocit pokořit „The Book Of Flames“ se znovu objeví, až se začne psát materiál pro „Book 3 Inseminating The Seraphim“. Rozhodně v to doufám, protože to funguje jako motivace k tomu, abyste se prosadili a rostli jako skladatel a jako kapela.


Mám doma vaše nové album na recenzi. Zatím jej nemám pořádně "naposlouchané", ale co jsem dosud slyšel, tak mě posadilo na zadek. Mně se na vás vždycky hrozně líbilo, že jste nejen ortodoxní a opravdoví, ale nezapomínáte ani na studené a temné melodie. Kdo je autorem hudby a jak skládají a tvoří nové skladby HAUNTED?

Já, Serpentilius jsem skladatel. Přistupuji ke všemu s touhou po náladě. Chci prozkoumat chmury a zlo. Brutální a neoblomní? Děsiví a temní? HAUNTED vždy byli o tvorbě nálad. Ty nálady mi vždycky proplouvají hlavou, to jsou nálady, které zkoumám a tyto nálady zahrnuji do skládání jako přísady v receptu. Hutná porce zla, promíchejte s něčím strašidelným a přidejte špetku brutality. Vše zamíchejte dohromady. Ochutnejte a uvidíte, co máte. Podle toho upravte.

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a „prašivý“ zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí?

Vrátili jsme se do The Porch Studios s Kevinem Tuckem našim zvukařem. Kevin vytvořil album Legions. S Kevinem máme dlouhodobý vztah a už nějakou dobu pracujeme na různých nahrávkách. Baví mě jeho kritické ucho a smysl pro detail. Nemluvě o tom, že ho mám opravdu rád jako člověka a je důležité pracovat s lidmi, které máte rádi.


Zaujal mě i obal desky. Jestli to dobře chápu, tak je na něm výjev z nějaké staré okultní knihy. Cover je pekelný, temný a tajemný jako vaše nová deska. Co má tento námět vyjadřovat? A kdo jej namaloval?

Vlastně nemohu prozradit, kdo to namaloval, kvůli zákonům jeho země. Byl velmi neoblomný v tom, aby nebyl identifikován, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Všechny naše umělecké koncepty vyvíjím opatrně a poté je předávám někomu, kdo může tuto myšlenku realizovat. Můj elementární přemýšlivý panáček je výplodem mnoha školek.

Jako kapela se ve svých textech zaobíráte satanismem, okultismem, smrtí, násilím. O čem jsou na nové nahrávce? Jaké je hlavní téma a myšlenka „The Book of Flames“?

Toto album funguje jako pokračování „Legions“. „ The Legions Of Maleficence“, které nyní vyvolává Nekromant, napadnou empyreana a nakonec setnou Krista. „Book 3“ se bude zabývat genocidou frakcí světla prostřednictvím inseminace žen a popravy zbývajících mužů.


Nedá mi to a musím se zeptat. Hrajete metalový styl, který se silně vyhrazuje proti křesťanství. Žijete v USA, které jsou považovány za silně křesťanskou zemi (alespoň to na mě dělá takový dojem z médií). Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi ovlivněn křesťanstvím?

Na konci 90. let jsme měli potíže se skupinou zvanou „Křestani proti Metalové Muzice“. Původně jsme se pokusili nahrát „The Book Of Flames“ na konci 90. let a narazili jsme na nesčetné množství bizarních, nevysvětlitelných potíží. Včetně chybějících kazet ve studiu, požáru domu a dalších věcí, o kterých nemohu mluvit. Jsem dodnes přesvědčen, že za sabotáží desky byla tato organizace. Náš pokračující spor nakonec upoutal pozornost „The Brotherhood Of The Goat“ a vedl k vazbám s HAUNTED. S „ The Brotherhood Of The Goat“ přichází velká moudrost …. „Vae Victis Vacate Et Scire Ad Communionem Fraternam Inter Populos Diu Vivere Capra!“


HAUNTED jsou na scéně 29 let? To už je na kapelu hodně dlouhá doba! Když se ohlédneš a zavzpomínáš na vaše začátky, co bylo vlastně prvním popudem, že jste se rozhodli hrát zrovna metal? Které kapely vás ovlivnily ve vašich začátcích?

Inspirace je odvozena od všeho, co je černé.

Vaše první demo z roku 1992 („Haunted“) právem dodnes patří mezi metalové klenoty. Vzpomeneš si ještě, jakým stylem tenkrát vznikaly? Byli jste svědomití, připravení jít do studie nebo parta „zvířat“, která ke všemu přistupovala spíš punkovým stylem? Zavzpomínej pro nás prosím, jak se tvořily metalové dějiny!

Upřímně, náš tehdejší bubeník Mike Prizer nesl kapelu na svých bedrech. Psaní skladeb bylo velmi primitivní a přinejmenším ne moc dobré. Je to škoda, protože jsme byli na správném místě ve správný čas, ale moje skládání bylo velmi nezralé. Celé album vzniklo poté, co jsem šest měsíců hrál na kytaru. Naštěstí v té době nás Mikeovo brutální bubnování provedlo tímto časným obdobím počátku 90. let.


Když ještě zůstaneme v historii, jak vnímáte rozdíly mezi současností a vašimi začátky? Změnilo se všechno - technologie, zvuk, nahrávací studia, máme internet, stahování hudby. Jak se tyto změny promítly do fungování kapely? Museli jste se hodně přizpůsobit?

Nemuseli jsme se přizpůsobovat. Technický pokrok mi opravdu pomohl v mé vizi psaní skladeb a v tom, čím jsem vždy chtěl s HAUNTED být. Najednou po dlouhé přestávce bylo vše snadno dostupné, vše bylo nadosah. Reálně znějící sbory, varhany, epické struny, smyčce pro snadné hraní intra na jevišti. Když jsme na konci 90. let přestali hrát, neměl jsem ani páru, jak můžeme zahrát“ Book of Flames“ z 90. let živému publiku a znít jako z desky.


Sleduji váš facebook a jsem informován o vašich koncertech, ale abych pravdu řekl, mimo USA zase tolik často nehrajete. Co je toho příčinou? Nechcete nebo jsou důvodem finance? Co takhle nějaké turné na propagaci nové desky po Evropě se zastávkou v České republice?

Nejsme zastupováni labelem. Všechno máme ve svých rukou. Líbí se nám to tak víc, kromě aspektu turné. Bez podpory labelu je nesnesitelně obtížné dostat se přes moře. Rádi bychom cestovali po světě, ale musí to dávat smysl. Prodej merche musí fungovat a kluby musí naplnit kapacitu. Byli jsme pozváni Nihilio ze Švýcarska a Etrurian Legions Promotions na evropské turné koncem února 2022. Je však ještě třeba vyřešit mnoho podrobností a mnoho neznámých.


Mám poslední dobou pocit, že co se týká extrémních stylů, tak to u vás v USA znovu opravdu žije. Obzvlášť death metalové kapely jsou skvělé! Chodí mi na recenzi nové desky, dělám rozhovory a mám pocit, že je vaše scéna velmi silná. To je ale můj pohled člověka, který žije mimo USA. Jaký je váš názor? Co třeba koncerty, promotéři, kluby, obchody s extrémní metalovou hudbou?

Fanouškovská základna je nesmírně loajální a vášnivá. Dech beroucí. Rozhodně to však není magický začátek devadesátých let, kdy bylo všechno tak čerstvé, nové a vzrušující. Bylo mi však řečeno, že to není nic ve srovnání s Evropou. Doufám, že to brzy poznám. Říkají, že móda se opakuje. Možná náš čas znovu nadešel.

Děkuji moc za rozhovor a přeji nejen novému albu skvělou prodejnost. Ať jsou vaše koncerty vyprodané. Budu se na některém z nich moc těšit. Přeji vám vše dobré i v osobních životech. Ať vás provází síla! HAUNTED FOREVER!

Díky moc, díky kamaráde!

Recenze/review - HAUNTED - The Book of Flames (2021):

Share this games :

TWITTER