DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 21. srpna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - REQUIEM - Osobně si myslím, že všechna naše alba mají spoustu energie, síly a poctivé old school death metalové brutality.

Rozhovor - REQUIEM - Osobně si myslím, že všechna naše alba mají spoustu energie, síly a poctivé old school death metalové brutality.

Rozhovor s legendární death metalovou skupinou ze Švýcarska - REQUIEM.

Odpovídal Ralf W. Garcia (basa, texty), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - REQUIEM - Collapse into Chaos (2021):

Ave REQUIEM! Zdravím do krásného Švýcarska. Zrovna nedávno jsem si dělal doma o víkendu takovou mapu metalové Evropy a u vaší země jsem si poznamenal - CORONER, HELLHAMMER, CELTIC FROST, MESSIAH a pak jsem přemýšlel o někom „mladším“. Napadli jste mě jako první! A vaše novinka „Collapse into Chaos“ je vynikající? Jak album vznikalo a jakým směrem jste se chtěli posunout?

Ralf W. Garcia (baskytara, texty): Nazdar Jakube, děkujeme za zpětnou vazbu k našemu novému albu. Je velmi příjemné slyšet, že se ti album líbí. Původní myšlenka napsat a vydat další album se datuje koncem roku 2019. Měli jsme pocit, že je opět na čase složit nové skladby a vytvořit celkový koncept nové desky po našem předchozím albu „Global Resistance Rising“, které vyšlo v březnu 2018. Proces psaní skladeb tedy začal v zimě 2019/2020. Pokaždé je to jiné, pokud jde o směr nového alba. Obvykle se jedná spíše o vývojový proces. Většina skladeb je tvořena v průběhu času krok za krokem od kostry skladby, až po závěrečné fáze, kdy jsou přidány všechny nástroje a vokály. Většinu času během tohoto procesu je zřejmé, o jaké album půjde. Pokud posloucháte naše starší alba, můžete vždy slyšet typické prvky, které vždy používáme, a sem tam několik překvapení. V průběhu posledních 25 let jsme zdokonalili vlastní způsob death metalu, který se někdy mísí také se špetkou grindcoru a crust/punku. Nyní pro „Collapse Into Chaos“ jsme se během psaní skladeb rozhodli, že všechny skladby zredukujeme na naprosté minimum bez zbytečného opakování určitých částí. Při zpětném pohledu to bylo ve srovnání s našimi ostatními alby spíše jako něco jako přístup „méně je více“. Všechny typické prvky Requiem tam samozřejmě jsou obsaženy, ale velmi jasným a přímým způsobem.


Nová deska je po okraj narvaná opravdovým, agresivním death metalem starého stylu. Přesto je svěží a zajímavá. Máte svůj jasný a zřetelný rukopis, sázíte hodně na atmosféru. Kdo je hlavním autorem hudby a jak nové songy tvoříte? Album neskutečně řeže do živého! Jak se vám to povedlo?

Ralf W. Garcia (baskytara, texty): Tentokrát jsme použili stejný postup skládání, jako na posledních 3-4 albech. Už jen proto, že víme, že to funguje velmi dobře. Phil (Kytary) a Reto (bicí) vždy píší a vytvářejí konkrétní riffy, segmenty a části, ze kterých budují základní formy skladeb pomocí výše uvedeného instrumentálního materiálu. Jedna skladba za druhou. Když se rozhodnou, že některé skladby jsou hotové, vše se nahraje pomocí notačního softwaru. Notový zápis je poté odeslán Matthiasovi (kytary) a mně (baskytara). Nad rámec stávajících forem skladeb napíšeme naše další instrumentální party. Současně začínám psát texty pro všechny skladby. Nyní někdy používám věci ze svého archivu textů, které jsem v průběhu času nashromáždil, nebo píšu úplně nové texty od nuly. Finální texty vytvářejí základ pro Michiho (zpěv), aby rozvíjel své verše a refrény pro každou skladbu. Nyní si to občas posíláme tam a zpět a on mě žádá, abych změnil nebo upravil určité věty nebo odstavce nebo rýmy, ale většinou je to rychlý a přímočarý proces. Tak v zásadě vznikají nové skladby až do bodu, kdy máme dostatek materiálu na celé album. Ve vztahu k atmosféře a energii „Collapse Into Chaos“. Není to něco, co jsme záměrně plánovali. Všichni jsme byli velmi motivováni k dokončení nového alba. Měli jsme elán a hodně nadšení, takže si osobně myslím, že to je jeden z důvodů, proč album zní svěže a „živě“, jak jsi zmínil ve své otázce. Myslím, že je to jen otázka energie. Naše alba jsou vždy pouze snímkem určitého časového období, který nelze nikdy reprodukovat úplně stejným způsobem. Osobně si myslím, že všechna naše alba mají spoustu energie, síly a poctivé old school death metalové brutality. Vždy je to trochu jiné.


U „starých“ kapel se mi vždycky hrozně líbí, jak si hrají se zvukem. U death metalu to platí obzvlášť. Musí vyniknout jednotlivé nástroje, zároveň doslova nesnáším „moderní“ umělý plastový zvuk. „Collapse into Chaos“ zní surově, old schoolově, temně, chladně. Podepsán jen pod ním V.O. Pulver z POLTERGEIST. Jak se vám spolupracovalo a jaké bylo zadání? Byli jste přímými účastníky mixu a nebo jste nechali vše na V.O. Pulverovi?

Ralf W. Garcia (baskytara, texty): Osobně souhlasím s tvým hodnocením zvuků a zejména se slovy o zvuku našeho nového alba. Máme rádi starou školu, organickou a upřímnou. Přirozeně to musí být velmi brutální a transparentní zároveň. Ohledně mixu alba. Vždy to bylo tak, že Phil (kytary) a Reto (bicí) přesně věděli, jaký zvuk potřebujeme jako Requiem pro naše alba. To je fakt, který platí už od úplně prvního vydání. Nyní, jak si asi dokážeš představit po tolika albech a 25ti letech zkušeností a bezpočtu hodin ve studiu a na turné - to hodně pomáhá k dobrému pochopení toho, jak by naše kapela měla znít. Vždy jsme byli kapela, kde každému jednotlivému hudebníkovi hodně záleželo na zvuku jeho vlastního nástroje. Když to nyní spojíte s vizí a zkušenostmi Phila (kytary) a Reto (bicí), je zcela jasné, jak by měl být mix proveden. Phil a Reto byli vždy zapojeni do procesu mixu. Reto (bicí) a já známe V.O. Pulvera velmi dobře, protože s ním oba hrajeme také v Poltergeist. Takže to bylo velmi přirozené. Ví, jak implementovat a aplikovat myšlenky a zvukové vize Phila a Reta. Vždy to tak bylo a vždy nám to fungovalo. Přesně tak to děláme. Jako kapele nám to přijde správné.


Říká se, že dobrý obal prodává a ten od Kumislizer Design je skvělý. Nemůžu si pomoc, ale připadá mi, že je inspirovaný světem H.P. LOVERCRAFTA nebo se pletu? Jak souvisí motiv s obsahem alba a jak jste se dali vlastně s tímto umělcem z Indonésie dohromady?

Ralf W. Garcia (Bass): Díky. Myslíme si, že se k albu skvěle hodí a je velmi příhodný ve vztahu k názvu „Collapse Into Chaos“. Phil (kytara) se vždy staral o vizuální stránku Requiem a obaly a booklety všech našich alb. Jak možná víte, obaly našich posledních tří alb (Global Resistance Rising, Within Darkened Disorder a Infiltrate… Obliterate… Dominate) byly vytvořeny Danem Seagravem, kterého si myslím není potřeba představovat. Pro „Collapse Into Chaos“ to vypadalo jako dobrý nápad na změnu ve vizuálním aspektu. Phil (kytara) provedl průzkum a dostal se do kontaktu s Tata Kumislizer, která vytvořila ilustrace pro kapely jako Annotations Of An Autopsy a mnoho dalších death metalových kapel. Vliv Lovecraftova světa tam může být jen proto, že je to velmi ikonický styl. Tata Kumislizer tím mohla být ovlivněna, ale nebylo to něco, co měl Phil (kytara) ve svém hledáčku. Určitě nebylo zamýšleno jít tímto směrem. Bylo to spíš o velmi profesionálním porozumění mezi dvěma kreativci, které nás pak přesvědčilo, abychom to použili k vytvoření alba „Collapse Into Chaos“, a kromě brilantních barev odpovídá celkové téma uměleckého díla „Collapse Into Chaos“ do posledního puntíku. Padne to jak ulité.


Texty jsou u mnohých death metalových kapel velmi podceňovanou disciplínou. Ono je taky velmi těžké napsat text na muziku, alespoň já si to myslím. Musí sednout do frázování, zároveň být srozumitelný a vyjadřovat nějaké emoce. Kdo je autorem textů pro „Collapse into Chaos“ a kde pro ně bral inspiraci?

Ralf W. Garcia: Myslím, že v žánru death metalu je několik skvělých textařů. Třeba jako Barney Greenway z Napalm Death, Chuck Schuldiner z Death, Dave Ingram z Benediction nebo Karl Willets z Memorian/Bolt Thrower, ale obecně vím, o čem mluvíš. Texty v death metalu jsou často trochu přehlíženy a nezdají se být příliš důležité. Samozřejmě v závislosti na konceptu konkrétní kapely. Ale i lyrický koncept založený na hororu/gore může fungovat docela dobře, pokud je proveden s vášní a zaměřením na kvalitu, jako to dělá například Cannibal Corpse. Ale to je jejich styl. My jsme si to vždy dělali po svém. S Requiem jsme vždy šli jiným směrem. Napsal jsem texty k posledním šesti albům. Moje inspirace pochází z různých zkušeností z reálného života, vědeckých studií a psychologických a filozofických knih nebo zpráv. Obecně jsou to vždy témata, která se nás všech jako lidí tak či onak týkají. Kromě toho jsme kapela, která je hluboce zakořeněná v podzemní scéně a všichni jsme vyrůstali v prostředí, které je spojeno s crust/punkem. To vše se tedy pravděpodobně mísí s lyrickým obsahem našich skladeb. Jak jsem řekl dříve, vždy jde o témata ze skutečného života nebo o události, které se staly, a které měly dopad na nás jako lidi. Ohledně konceptu. Normálně neexistuje žádný celkový koncept, který by určoval veškerý obsah textů, ale někdy máme tendenci jít určitým směrem. Texty pro „Collapse Into Chaos“ zobrazují, co se děje ve světě, ve kterém žijeme. Jde o environmentální, společenské a ekonomické změny a boje, které jsou pro nás všechny velmi zřejmé. Inspirace je tedy venku. Děje se to každý den. To může být další důvod, proč mám stále docela velký archiv nepoužitého materiálu, který by mohl být využit na dalším albu. Uvidíme.


Projíždím si vaši diskografii a zjistil jsem, že je na vás spolehnutí. Nikdy jste nevydali vyloženě slabou desku. Každé album je něčím trošku odlišné, ale zároveň si držíte svůj směr a člověk vás pozná po několika tónech. To je v dnešní době nadprodukce velký dar a schopnost. Jací jsou ale REQUIEM jako lidé? Já zastávám názor, že z muziky je cítit chemie mezi muzikanty. Chodíte spolu na pivo, setkáváte se i mimo koncerty? Podle fotek působíte jako parta sympatických chlápků, které bych rád pozval na panáka:).

Ralf W. Garcia: To je dobrá otázka a také velmi vzácná, myslím, že nám nikdy předtím nebyla položena. Tedy k chemii mezi námi jako hudebníky. Známe se velmi dobře, což není překvapující, protože jsme spolu strávili mnoho hodin v tourbusech a dodávkách na turné nebo na cestách na koncerty a festivaly. To je určitě výhoda, kterou jako kapela využíváme. Využíváme všech svých individuálních silných stránek. Osobně bych řekl, že jsme velmi smíšená parta lidí. Všichni jsme víceméně stejně staří, tedy čtyřicátníci. Někteří z nás mají rodiny s dětmi - někteří ne. Někteří z nás studovali hudbu a hudební teorii - jiní ne. Ale myslím si, že právě kombinace všech našich zkušeností a dovedností z nás dělá Requiem. Mix a rozmanitost našeho původu a osobností nás spojuje jako kolektiv, který tvoří hudbu. Je to pro nás velmi dobrá věc a vážíme si toho, co máme a čeho jsme doposud dosáhli. Během existence Requiem jsme se přirozeně všichni změnili a vyvinuli jako jednotlivci. V tuto chvíli jsme na velmi dobrém místě a samozřejmě spolu popíjíme, když k tomu máme příležitost. Většina z nás žije v různých oblastech a městech, takže není možné se vídat každý týden, ale vždy si najdeme čas na zkoušky, zejména před klubovými koncerty nebo před turné. Obvykle udržujeme pravidelný kontakt pomocí online chatu a samozřejmě někteří z nás se vídají častěji než jiní, což je také zcela normální. Ale naše celková atmosféra v kapele je téměř jako průměrná rodina se všemi aspekty, které s tím souvisí. Někdy je to častější a někdy ne, záleží jak kdy. Řekl bych, že jsme přístupní a společenští lidé, kteří mají vždy zájem si dobře popovídat. Nebereme se příliš vážně a dobrý a velmi černý humor je pravděpodobně další věc, která nás jako kapelu spojuje.


Co REQUIEM a koncerty? Já vím, teď jsou nejen v Evropě omezení kvůli covid 19, ale až se vše rozvolní, chystáte turné? Hrajete rádi a často? Hrozně rád bych vás viděl někde v klubu! Třeba vy a MESSIAH, to by byl splněný sen!

Ralf W. Garcia: To je velmi dobrá otázka, ale zároveň velmi záludná. Vše je v tuto chvíli stále velmi nepředvídatelné. Je tedy trochu složité něco říct nebo poskytnout nějaké zaručené informace. Za normálních okolností bychom už samozřejmě byli na cestě na turné k podpoře nového alba. Obvykle každý měsíc hrajeme klubový koncert nebo nějaký festival. Někdy několikrát za měsíc a nebo každý víkend. Záleží jak kdy. Ale obecně jsme kapela, která hraje dost často. Jediné, co v tuto chvíli mohu říci, je, že máme zabookováno několik koncertů na zbytek letošního roku a pokud to bude možné a pokud bude většina omezení v Evropě zrušena, vydáme se na turné v roce 2022. Ale opět, jak jsem již zmínil, pořád je brzo něco potvrdit. Nemůžeme s jistotou říci, ve kterém měsíci se to stane. Jediné, co víme, je, že budeme hrát tak často, jak to jen bude možné, abychom nové skladby přinesli na tolik pódií v Evropě, kolik jen budeme moci. V minulosti jsme hráli mnohokrát v České republice a samozřejmě bychom se rádi vraceli častěji. Na některé z těchto koncertů dodnes docela živě vzpomínáme. Ohledně Messiah. V listopadu s nimi odehrajeme několik koncertů ve Švýcarsku, protože jsou to naši staří přátelé a já pro ně obvykle pracuji jako pódiový manažer a kytarový/basový technik. Takže mezi našimi kapelami vždy bylo dlouhodobé přátelství a blízký vztah. Uvidíme, co bude dál. Přirozeně by dávalo smysl, abychom spolu hráli častěji a v různých zemích, ale to se opět vracíme k tomu, co už jsem řekl. Uvidíme, kdy a jestli se to stane. My jako Requiem jsme pro kdykoliv a už máme v plánu znovu udělat celé evropské turné, zejména na podporu „Collapse Into Chaos“. Zbývá říci, že doufáme, že brzy něco oznámíme, myslím tím nějaký plán turné, spolehlivý a přesný a samozřejmě čím dřív, tím líp.


U nás v Čechách má Švýcarsko velmi dobrý zvuk. Většinou ale přes vaši zemi jenom projíždíme, když jedeme někam k moři nebo na hory. Jaké je to u vás s death metalem, s koncerty, fanoušky? Jaký je švýcarský underground?

Ralf W. Garcia: Ve Švýcarsku existuje docela stará a dlouhotrvající undergroundová scéna s několika místními promotéry, kteří dlouhodobě organizovali vnitřní a venkovní festivaly, zejména pro death metalové kapely jako Mountain Of Death Festival, Rock The Hell a The Long a nejdéle existující festival Meh Suff. Je tady scéna a spousta klubů a festivalů, které obecně dávají příležitost metalovým kapelám hrát pravidelně naživo. Přirozeně to není tak, že by to byla velmi velká scéna, protože Švýcarsko je ve srovnání s většinou ostatních evropských zemí docela malá země. Ale přestože jsme malí, vygenerovali jsme od počátku 80. let poměrně vysoký počet známých kapel a umělců. Nyní se to všechno samozřejmě za posledních 30 nebo 40 let změnilo, což je případ většiny zemí, ale stále existuje velmi živá a zdravá undergroundová scéna pro všechny druhy metalové hudby.

Které kapely ovlivnily REQUIEM, když jste začínali? Měli jste nějaké vzory, které jste uctívali? Zavzpomínej pro nás, prosím, jaké byly začátky kapely a proveď nás vaší historií.

Ralf W. Garcia: Přirozeně jsme všichni měli svůj spravedlivý podíl vlivů, když jsme vyrůstali. Ale nikdy jsme neměli idoly, o kterých bychom mohli mluvit. Byly a stále existují kapely a umělci, ke kterým máme velký respekt, ale nikdy jsme nebyli tím typem lidí, kteří by se stali fanoušky konkrétní kapely nebo umělce. Stylisticky a hudebně byli Requiem ovlivněni mnoha kapelami z konce 80. a počátku 90. let jako Malevolent Creation, Napalm Death, Obituary, Monstrosity a tak dále. Na začátku to byla spíše směs floridského stylu death metalu smíchaná s Grindcorem jako Brutal Truth a trochu evropského/britského stylu death metalu a crust/punku a samozřejmě tam byly dokonce vlivy z prvních alb Slayer a první vlny black metalu, což je docela normální a přirozené, když se ohlédnete zpět v době, o které mluvíme. Osobně si myslím, že tyto rané vlivy jsou stále v naší hudbě, ale vyvinuli jsme svůj vlastní jedinečný způsob psaní a hraní death metalu. Skladby Requiem vždy byly a vždy budou směsicí spousty blast beatů, klasických old school death metalových kytarových riffů, velmi složitých rytmických bicích postupů a špinavých tendencí zahrnovat groovy a zuřivé crust/punkové části. Někdy se vše smíchá dohromady v jedné skladbě. Jak víte, Requiem založil v roce 1997 Phil Klauser (kytara) a několik dalších hudebníků a krátce poté, se připojil Michi (zpěv). V průběhu času došlo k několika změnám v sestavě, ale současná sestava je pohromadě víceméně od roku 2004. Jak si tedy dokážete představit, všichni jsme prožili první vlnu death metalu na konci 80. let s Death, Possessed atd. a pak jsme všichni byli svědky a zažili vše, co následovalo poté, co začala floridská scéna, britská scéna například s Bolt Thrower, Benediction a Napalm Death a samozřejmě švédský nebo skandinávský death metal, který začal ve stejnou dobu. Počítám, že to všechno nás ovlivnilo. Osobně jsem byl hodně zapálený do kapel jako Sadus, Autopsy, Dismember, Entombed a samozřejmě více technických věcí, jako jsou pozdější alba Death a Control Denied, Cynic, Atheist atd. Ale zároveň většina z nás poslouchala i spoustu jiných kapel/umělců. Věřím, že je vždy prospěšné poslouchat různou hudbu. Napomáhá to muzikantství a celkové vizi pro kompozici, akordové průběhy a struktury skladeb. V současné době jsme samozřejmě stále fanoušky death metalu, ale zároveň dokážeme ocenit spoustu dalších stylů/žánrů společně s jinými formami metalu, jako je doom, thrash, atd.


Když se řekne death metal, tak si každý představí trošku něco jiného. Co znamená pro tebe? Jak tuhle hudbu vnímáš ty, jako autor a co s ní chceš vyjádřit? Je to vztek, temnota, chlad? Jiné emoce?

Ralf W. Garcia: To je další zajímavá otázka. Díky za ni. Téma je poměrně složité. Osobně jsem vždy vnímal, že je to nová forma extrémní hudby. Šlo o posouvání hranic. Hlavním cílem bylo hrát rychleji a brutálněji, nebo jsem to tak alespoň vnímal, když jsem byl koncem osmdesátých let svědkem vzniku death metalu. Tehdy jsem samozřejmě poslouchal a kupoval věci od kapel jako Cryptic Slaughter, D.R.I a Repulsion atd. Velmi rychlá muzika, ale death metal byl tehdy úplně jiný. Dodnes si pamatuji den, kdy jsem si koupil album „Scream Bloody Gore“ od Death. Koupil jsem ho v den vydání v roce 1987. Kdysi to bylo jak už jsem zmiňoval. Všechno, co přišlo potom mělo nějaký jedinečný a odlišný styl a všechny kapely byly tehdy velmi dobře rozpoznatelné. Myslím, že to byla hudba k ventilování mnoha emocí obecně. Opravdu jakýkoli druh emocí. Ale v konečném důsledku je to hudba, která pomohla mnoha z nás zpracovat a vyrovnat se s událostmi, které se děly v našem osobním životě, a myslím si, že je to pro nás jako lidi velmi pozitivní a zdravé. Nyní, o 35 let později, hudba, která zahrnuje i death metal, stále hraje velmi důležitou roli. Stále to může fungovat jako ventil frustrace a nebo jen jako způsob a prostředek, jak si například užít čas s přáteli u drinku. Je to až dodnes multifunkční a rozhodně životně důležitá a nezbytná součást našich životů. Někdy je to jen hudba, ale většinou je to mnohem víc, než jen to.


Co chystají REQUIEM v nejbližších měsících? Chceš něco vzkázat fanouškům?

Ralf W. Garcia: Jak jsem již zmínil, zabookovali jsme si koncerty na září, říjen, listopad. Takže koncem roku budeme zaneprázdněni, pokud vše půjde podle plánu. A navíc budeme pokračovat v přípravách na turné v roce 2022. V závislosti na aktuálních a nebo budoucích omezeních může být ve hře i nějaké další psaní skladeb. Kdo ví, jak už jsem zmínil, v současné době je to stále nepředvídatelné. Ale vždy jsme byli kapela, která se velmi rychle přizpůsobila novým nebo měnícím se situacím. V každém případě budeme dál hrát a psát hudbu. Nyní bychom rádi upřednostnili turné na podporu „Collapse Into Chaos“ a představili jej našim fanouškům a lidem, kteří nás již slyšeli, nebo kteří naši hudbu právě objevili. Vážíme si každé podpory a zájmu o naši kapelu a naši hudbu a doufáme, že uvidíme mnoho starých známých i nových tváří, když budeme hrát koncerty ve vašem městě, nebo na festivalu, kterého se zúčastní. Nebereme jako samozřejmost, že stále existují lidé, kteří nás podporují od samého začátku a kteří nám v průběhu 25 let vždy pomáhali. Milionkrát za to díky. V příštích letech samozřejmě plánujeme oslovit více lidí. Pokud tedy máte rádi death metal, velmi bychom ocenili, kdybyste si našli čas například na poslech našeho nového alba.

Děkuji moc za rozhovor, opravdu si vážím tvého času. Udělám teď jednu věc. Pustím si „Collapse into Chaos“ pořádně nahlas! Je to totiž opravdu skvělé album, které se mi pěkně zadřelo pod kůži. Díky moc i za něj. Přeji mu skvělé prodeje. Ať se vám daří i v soukromí!

Ralf W. Garcia: Díky moc, Jakube. Bylo mi potěšením. Děkujeme za podporu a zájem o naši kapelu a nové album. Kdo ví, možná se v budoucnu potkáme někde na festivalu, nebo v klubu. Opatruj se a ať se daří!

Recenze/review - REQUIEM - Collapse into Chaos (2021):

about REQUIEM on DEADLY STORM ZINE:




----------------------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:

instagram:

facebook:
Share this games :

TWITTER