DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 16. prosince 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - E-FORCE - Inspirace? Život sám o sobě.

Rozhovor - E-FORCE - Inspirace? Život sám o sobě.

Rozhovor s thrash metalovou skupinou z Kanady - E-FORCE.

Odpovídal Eric Forrest, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - E-FORCE - Mindbender (2021):

Ave E-FORCE! Musím vám hned na úvod vyseknout poklonu. Právě jsem se vrátil z kina, kde jsem viděl Dunu a cestou domů jsem poslouchal vaši novinku „Mindbender“. Nějak se mi oboje (film i hudba) spojilo v jedno. Vynikající album! Jako bych s vámi letěl temným vesmírem. Jak novinka vznikala a proč vlastně trvalo dlouhých šest let, než jste ji vydali?

Děkujeme za poklonu! Vzniklo stejně, jako předchozí alba, začněte nějakými riffy, nápady, tématem atd. a pak bychom mohli říct, že skládáte puzzle dohromady. Po posledním vydání « Demonikhol » bylo turné, re-edice, kanadské turné, změna sestavy, turné E-FORCE « VOIVOD REVISITED », skládání, nahrávání alba, mix, mastering, zpoždění nové nahrávky kvůli Covid 19, atd., … ano je to tedy 6 let a 85 koncertů haha. Trvalo to déle, než jsme čekali, ale to je život. Album je konečně venku a my jsme s výsledkem velmi spokojeni. Produkoval ho můj nový bubeník, který ve skutečnosti produkoval další čtyři alba E-force, takže to bylo moudrým rozhodnutím dostat do kapely Patricka Friedricha, je jako rodina a teď, když je v kapele, tak je jasné, že zvuk bicích je prostě vražedný, no ne? Haha. Je to pravděpodobně nejlepší produkce za celou dobu všech nahrávek E-force!


Kdo je hlavním skladatelem? Je to Eric? A jak se účastní ostatní? Zajímal by mě samotný proces tvorby nové skladby. A kdy si řeknete, že je už song hotový? Funguje u vás v kapele demokracie nebo je někdo jediným autorem a má hlavní slovo?

Ano, jsem hlavní skladatel, složil jsem osm skladeb (hudbu/texty) i bicí postupy, které Patrick změnil. Podílel jsem se na skladbě, kterou složil Patrick (hudbu) a já texty a také skladbu s naším novým kytaristou Sébastianem Chiffotem a samozřejmě jsem se také podílel na INSECT s Piggy a Away. V zásadě uděláme demo, pak jdeme k Patrikovi do studia a tam opravujeme a přidáváme věci, dokud není skladba hotová. Mám vizi a směr, kterým se ubírám už 20 let, kapela podporuje to, co dělám, přidávají ingredience do celku. Takže ano, já mám poslední slovo, nicméně je to opravdu týmová práce v mnoha ohledech. Možná držím v ruce eso, ale potřebuješ i krále, královnu, junka a desítku, abys měl královský poker a dávalo to smysl. A kdo je královna? Haha... moje přítelkyně ve videu « HELLUCINATION ».


Když jsem psal na vaši novinku „Mindbender“ recenzi, tak jsem si často při poslechu vzpomínal na staré sci-fi knížky, které jsem v mládí čítával. Oživlé staré stroje, chlad, temnota. Zvuk desky je neskutečný! Kdo je pod ním podepsán?

Díky moc! Podepsali jsme smlouvu s Mighty Music v Dánsku, Kodani. Bylo několik dalších nabídek, ale Mighty Music se nám zdáli nejlepší ...zatím dobrý! Přidali jsme spoustu strašidelných úryvků, takže chápu, co máš na mysli pod pojmem „filmová“ atmosféra, kterou vnímáš. To byla myšlenka zejména u « FUTURES PAST », že skladba se perfektně hodí do filmu, ale čas ukáže. Jak jsem již zmínil, je to momentálně zdaleka nejlepší produkce E-FORCE. Pomáhá, když je producent zároveň bubeníkem hahaha.


„Mindbender“ lze přeložit jako „někdo kdo ohýbá, mění mysl“. Vykládám si to správně? O čem jsou texty na nové desce? Kdo je napsal? A čím jsou inspirovány? Přikládáte textům velkou váhu?

Ano, máš pravdu. «Mindbender » je o spiknutí/hypokracii/záhadách! Co se týče textů...ano, složil jsem texty. Inspirace? Život sám o sobě. Rád píšu texty, takže když je lidé poslouchají nebo čtou, mohou si namalovat vlastní obrázek, ironicky, texty odpovídají situaci COVID 19, NWO nebo jsou o osobním životním dramatu, všechno je to jen o tom, jak si to sami interpretujete. Témata textů jsou velmi důležité, musí se k hudbě v mnoha ohledech správně hodit….Navzdory tomu, že u některých kapel nechápeš o čem kurva zpívají, tak to má stoprocentně nějaký smysl a záměr.


Parádní je i obal, temný a děsivý. K vaší muzice neskutečně sedne. Kdo jej maloval?

Je to umělec z Indonésie a jmenuje se Rudi Yanto (Gorging). Ve skutečnosti dělal i obal k re-edici pro kanadské vydání « Demonikhol »….protože Mausoleum records už neexistuje….. dlouhý příběh, RIP Alfie. Skvělý umělec! Nejprve poslal barevnou fotku, ale cítili jsme, že černobílá atmosféra je efektivnější, lépe se hodí k hudbě, v atmosféře typu « Giger ».


Ericu, žiješ již nějakou dobu ve Francii. Původně jste ale byli kanadskou kapelou. Jestli se nepletu, tak teď už v E-FORCE nehraje žádný Kanaďan. Proč si se vlastně přestěhoval? A vidíš nějaké rozdíly mezi lidmi, na koncertech, ve společnosti? Jaká to pro tebe byla změna jako pro muzikanta?

Je jen jeden Kanaďan v kapele - JÁ! Přestěhoval jsem se do Francie v roce 2003 z osobních a pracovních důvodů. Nelituji, bylo to o 100 % lepší pro mou kariéru a osobní život. E-FORCE vystupovali v devatenácti různých zemích, pokud jde o peníze, nejsem si jistý, že by to bylo možné. Navíc upřednostňuji evropský trh ze svých zkušeností s E-force/Voivod.

E-FORCE byli vždy progresivní kapelou s velkou fantazií a talentem. Ale i mistři se museli někde učit. Kdo byl vaším vzorem v začátcích? Kdy si vzal poprvé do ruky hudební nástroj a jak si se vlastně k thrash metalu dostal? Zavzpomínej prosím na vaše začátky.

Řekl bych black/thrash‘n’rollová atmosféra. Začal jsem hrát na basu v září 1984 a o rok později jsem se stal zpěvákem… Znáš to,... MAIDEN, PRIEST, SABBATH, AC/DC, MOTORHEAD nás ovlivnili, abych jmenoval alespoň někoho... pak si pamatuji, jak jsem šel na večírek a slyšel všechny nahrávky, Slayer/Metalica/Exodus/Venom/Mercyful Fate/ atd., což hodně změnilo. haha


V roce 2015 jsem propásl váš koncert v Praze. Hrozně rád bych vás viděl! Nechystáte turné na podporu nové desky? Vím, pandemie covid je stále aktuální, ale až se svět vrátí do normálu. Jak jsou na tom E-FORCE s koncerty? Baví vás hrát naživo?

Čas ukáže… Na příští rok máme naplánováno několik koncertů, ale my, i zbytek světa, čekáme, co se bude dít. Milujeme turné a samozřejmě doufáme, že Čechy navštívíme co nejdříve.

Jak jsem již zmiňoval, mám rád sci-fi. Jaké jsou tvoje oblíbené knihy, filmy?

Mám rád horory / akční napínavé / mysteriózní filmy a dokumenty. Moc nečtu, ale sleduju hodně seriálů atd.

Z vaší hudby je cítit temnota a chlad. Jak vidíš budoucnost lidstva? Současné technologie jsou úžasné, spousta věcí, které jsem kdysi četl jen jako vizi, se stalo skutečností. Jen mě trošku děsí lidé, kteří jsou poslední roky schopni pokazit snad cokoliv dobrého. Kam si myslíš, že naše společnost směřuje?

Dobrá otázka….. Podívejme se, co pro nás všechny naplánovala elita iluminátů/svobodných zednářů/miliardářů…. Nevidím dobré věci, doufám, že se mýlím. Tato třetí vlna už je příliš! Co bude dál čtvrtá, pátá...? V jakém zatraceném chaosu se to nacházíme…


A kam směřují E-FORCE? Máte s kapelou nějaký cíl, metu, kterých chcete dosáhnout? Je to velký festival, label?

Momentálně těžko říct. Rádi bychom příští rok vyjeli na turné, ale vše závisí na tom, jak to bude ve světě vypadat. Natočili jsme video ke skladbě s názvem « Hellucination» a možná natočíme další, uvidíme.

Co pro tebe znamená muzika? Je to koníček, relax, práce? Jak vnímáš svůj vztah k hudbě? Klidně se pusť do filozofických úvah.

Hudba není jen hudba, pro mě je to životní styl. Dělám to celý život, ve skutečnosti toho kromě hudby moc neumím haha...smutné, ale pravdivé, takže budu pokračovat v tom, co dělám nejlépe.


Děkuji moc za rozhovor, ani nevíš, jak si jej vážím. Doufám, že uvidím E-FORCE brzy naživo. Přeji vám vysoké prodeje nejen nového alba a ať se vám daří i v soukromí! Bylo mi velkou ctí!

Díky moc! Koukněte na www.eforceofficial.com pro více informací a doufám, že se uvidíme, stejně tak, jako potkáme mnoho našich fanoušků příští rok! Mějte se.


Webshop:

Web:


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER