DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 2. srpna 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - MISGIVINGS - Barbarské, divoké, ďábelské death metalové prokletí!

Rozhovor - MISGIVINGS - Barbarské, divoké, ďábelské death metalové prokletí!

Rozhovor s death metalovou skupinou z Francie - MISGIVINGS.

Odpovídal Stéfan Baillot (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - MISGIVINGS - Misgivings (2022):

Ave MISGIVINGS! Právě poslouchám vaši novinku „Misgivings“ a mám neodbytný pocit, že jsem na zlé černé mši. Hrajete black death metal a jedná se o vaše teprve první dlouhohrající album. Prozradíš nám, jak nová nahrávka vznikala a jakým směrem jste se chtěli posunout od vynikající předchozích demonahrávek? Chtěl jste být ještě víc rychlejší, temnější, ďábelštější?

Zdravím Deadly Storm, samozřejmě jsme chtěli překonat naše demo nahrávky, ať už co se týče rychlosti provedení, atmosféry, ale hlavně produkce musela být mnohem lepší než u našich předchozích nahrávek. A dali jsme si záležet, abychom toho dosáhli. Temnější a silnější, to bylo naše hlavní zaměření.


Víš, co mě ihned doslova praštilo do obličeje? Zvuk na nové nahrávce. Je organický, prašivý, album má v sobě černou jiskru. V dnešní době přeřvaných a komprimovaných formátů je doslova osvěžením. Podle mě takhle zní pravé peklo! Prozraď mi prosím, kde a jak jste nahrávali? Jak jste takového zvuku dosáhli? Jak se vám s Olivierem Jobinem spolupracovalo?

Děkuji. Digitální zvuk dnes totálně zamořil extrémní metal! Často dostanete stejný zvuk ve studiích, která sterilizují podstatu a feeling kapel. Bicí jsme nahráli a finální mix jsme dělali s Olivierem Jobinem, který je náš dlouholetý kamarád. Věděli jsme, že má starý analogový pult a to, co jsme hledali. Zvukové nahrávky jsme pak pořídili sami v našem domácím studiu. Kytara, basa a vokály. A nakonec mastering, který provedl Raph Henry ze studia Heldscalla, který dokonale vyvážil tuto organickou stránku připomínající slavné doby death metalu, který všichni milujeme.

Jsem přesně tím druhem fanouška ze staré školy, který přistupuje k hudbě tak, že když se mu album líbí, tak si kupuje CD i tričko. Musím říct, že motiv na obalu letošního alba je opravdu povedený. Takhle nějak si představuji opravdové peklo. Prozradíš nám, jak jste motiv vybírali, kdo je pod ním podepsán a jakým způsobem souvisí s muzikou?

O obal se postaral Chris "Thorncross" Moyen. Často jsem s ním spolupracoval a měl jsem velmi přesnou představu.. Staromódní černobílá. A hlavně prvky, které by zcela korespondovaly s hudbou! Démon, hadi, pentagram a ďábelské prvky. Výsledek splnil naše očekávání.


Když se podívám na vaši sestavu, tak jste kapelou, která je tvořena samými zkušenými muzikanty. Hrajete ve smečkách jako RITUALIZATION, IMPUREZA. Jak vlastně tvoříte novou hudbu? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Nemáte problém s tím, se dohodnout? Přeci jen, zkušenosti bývají občas překážkou. Znáš to, ego a tak.

Není mezi námi žádné ego. Jsme dlouholetí přátelé a bratři! V této kapele vládne pokora a jednoduchost. Spoustu skladeb jsme psali dlouho! Přeskupili jsme je tak, aby měly mnohem silnější ztvárnění. Hodně jsme pracovali na tom, abychom přinesli čistě brutální a silné deathmetalové album.

Pro mě byla americká death metalová škola vždycky spojená s určitou temnotou. Už jako mladého mě kdysi fascinovaly odkazy na satanismus, taková ta špína, hniloba, která byla z tvorby vašich kapel cítit. Čím si to vysvětluješ, že zrovna Florida je kolébkou tolika skvělých temných smeček? Jak jste se dostali zrovna k tomuto stylu?

Všem nám je v Misgivings více než 40 let. Americký death metal devadesátých let nás všechny ohromil kvalitou a hlavně osobitostí jednotlivých kapel! Aura, která z této éry vyzařovala s přívalem rouhačství a boje proti náboženství, byla pro mnohé z nás skutečným šokem. Jejich technika byla naprosto šílená a nikdo nemohl konkurovat takové úrovni zručnosti... Také pojďme zmínit jihoamerické kapel a brazilskou scénu, a samozřejmě legendy jako Mortem a další bojovníky té doby.


Zůstaňme ještě v minulosti. Zajímalo by mě, jaké to vlastně bylo v devadesátých letech na Francii, co se týká muziky? Vzpomínáš na tu dobu rád? Jak si se k hudbě dostal a kdo byl tvým vzorem? Co tehdejší scéna, jaká byla? Zavzpomínej prosím.

Byly to skvělé časy! Bez omezení a povinností. Byli jsme mladí a bezstarostní a naším jediným cílem bylo dělat hudbu a pařit s přáteli. Všichni jsme měli podobnou cestu, která začínala heavy metalem s kapelami jako WASP, Accept nebo Iron Maiden. A pak jsme objevili speed, thrash a extrémní metal.

Ve vašich textech často zmiňujete satanismus, temnotu, spousta z nich má vyloženě antikřesťanská témata. K death metalu to samozřejmě patří a líbí se mi to, ale mě by zajímal původ a vznik textů. Jak vznikaly texty k novému albu? Proč vlastně satanismus a ďábel?

Satanismus, démonologie, černá magie a vyhlazení lidstva jsou zásadními tématy black/death metalu! Nepřicházelo v úvahu, abychom se bavili o politice nebo sociálních otázkách, protože to nás nezajímá. V Misgivings má své místo pouze rouhání a boj proti náboženskému zotročení.


V historii metalu došlo již mnohokrát k tomu, že byly některé kapely zakazovány, protože šokovaly, měly odlišné názory od většinové společnosti a ve Francii, kde mají křesťané silnou pozici, jste se s tím museli určitě někdy setkat. Měli jste někdy problémy? V dnešní době internetu je hrozně jednoduché někoho ihned odsoudit, vypustit fámu, zničit ho.

Nikdy jsme neměli žádné problémy s naším protináboženským jazykem ani s naší hudbou. Jediné obavy, se kterými se tu dnes kapely setkávají, jsou často sociální a rasové, protože některé zpolitizované malé skupiny všechno směšují. Přitom jde jen o pohrdání lidmi a jejich excesy.

Jako muzikanti jste od devadesátých let prošli několika kapelami, jste zkušenými skladateli, nahráli jste spoustu skvělých alb. Museli jste se nějak změnit ve svém přístupu k hudbě díky novým technologiím? Díky internetu je svět zcela jiný, skupiny musí ke všemu přistupovat úplně jinak. Jak vnímáš tyto změny ty?

Žádné změny. Internet je samozřejmě důležitou součástí propagace kapely. Ale není to cíl, jen nástroj, který dnes používá co největší počet lidí s vědomím, že pocházíme z doby, kdy neexistoval ani počítač, ani telefon. Prostě jsme jen šířili informace slovem a rozdávali letáky.


Jak jsou na tom MISGIVINGS s koncerty? Koukal jsem, že zase tolik často nikde nevystupujete. Neláká vás třeba tour po Evropě? Dovedl bych si vás představit po boku třeba takových POSSESSED, DEICIDE, ti k nám jezdí poměrně často.

Čekali jsme na vydání alba, abychom mohli vážně uvažovat o koncertech. Nešlo o to dělat věci napůl a vyrazit na turné příliš rychle. Samozřejmě hrát po boku Deicide nebo Possessed by bylo ultimátní zadostiučinění!

Co pro tebe znamená death metal, black metal? Jak bys jej definoval a jak tyto styly vnímáš ty, jako zkušený muzikant? Nechci po tobě popis techniky hraní, spíš by mě zajímal tvůj pohled, pocity, předaná energie a podobně. Zkus být na chvilku filozofem.

Docela složitá otázka. Podle mého názoru musí black a death metal respektovat určitou ideologii! Existuje spousta kapel, které nevěří v nic. Jen hrají co nejrychleji s nejnovějšími technikami naučených z youtube a nejlepší produkcí ve sterilních a předražených studiích. Ale podstatou tohoto stylu je hluboké přesvědčení, aby bylo možné předat tuto zničující energii. Na technice nezáleží. V žilách vám musí vřít krev. Nenávist, hněv a naprostá neúcta k tomuto světu vás může přivést na “levou cestu...”


Když jsem byl mladý kluk a v devadesátých letech jsem s metalem začínal, tam mě Francie a vaše scéna neskutečně fascinovala (miluji MERCYLESS!). Vlastně mi to zůstalo dodnes. Jak funguje vaše scéna, kluby, koncerty, festivaly v současnosti? Co fanoušci? Kupují třeba trička, CD, podporují kapely?

Míst a klubů je méně než dříve, ale francouzské scéně se daří. Starší kapely jsou tam pořád stejně silné jako dřív. Tehdy jich moc nebylo! Co se týče death metalu, byli tu jen Massacra, Agressor, Mercyless a Loudblast. Teď je u nás spousta kvalitních kapel: Venefixion, Sepulcre, Fall of Seraph a mnoho dalších. Nastává skutečné oživení! A kapely se navzájem podporují... Francouzské peklo čeká!

Děkuji ti moc za rozhovor. Opravdu si vážím toho, že sis pro naše stránky našel čas. Přeji celé vaší kapele hodně pekelné inspirace, prodaných nosičů a nadšených fanoušků. Ať se vám daří i v osobním životě. Doufám, že vás někdy uvidím i naživo.

“Hail and Kill” Deadly Storm. Díky za pekelnou podporu a doufám, že se brzy uvidíme, maniaci. AMSG

Share this games :

TWITTER