DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 30. ledna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SPIRITUAL HOLOCAUST - Nápady na skladby můžou přijít odkudkoli.

Rozhovor - SPIRITUAL HOLOCAUST - Nápady na skladby můžou přijít odkudkoli.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Finska - SPIRITUAL HOLOCAUST.

Odpovídal kytarista Janne Satokangas, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - SPIRITUAL HOLOCAUST - Echoes of the Apocalypse (2020):

Ave SPIRITUAL HOLOCAUST! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií SPIRITUAL HOLOCAUST.

SPIRITUAL HOLOCAUST vznikli v roce 2010 ve finském městě Raahe. První demo „Salute the Death“ spatřilo denní světlo během téhož roku. 2013 vyšlo EP „Kingdom of Cadavers“. Byla to naše první nahrávka vydaná prostřednictvím labelu. Brzy poté jsme začali pracovat na našem prvním albu „Feast of Maggots“. Po několika nepříjemnostech a změnách v sestavě nakonec vyšlo v roce 2017. Byl to pro nás důležitý krok. Poté jsme začali být docela aktivní. Odehráli jsme několik koncertů a pracovali na druhém albu „Echoes of the Apocalypse“. To vyšlo loni. Stručně řečeno – deset let, jedno demo, jedno EP, dvě alba a několik živých vystoupení. Naše aktuální sestava je: Tomi Vähäkangas - zpěv, Vesa Hämäläinen - kytara, Janne Satokangas - kytara (bastard, který to píše), Antti Eilola - basa a Ville Yypänaho - bicí.


Právě poslouchám vaši novinku „Echoes of the Apocalypse“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s DISMEMBER, NIHILIST, ENTRAILS a INTERMENT. Deska má skvělý švédský sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Většinu alba jsme nahráli sami. Bicí, jsme nahrávali ve studiu zvaném Tuupa Records (Heikki Isokoski). Je to kouzelník s tóny bicích. Bylo potěšením s ním znovu pracovat. Další nástroje a vokály jsme nahrávali v domácích studiích a zkušebnách. Na albu je tedy spousta DIY mentality. Takže ano, měli jsme určitě „poslední slovo“. Jsme hrdí na výsledek, ale také víme, že můžeme náš zvuk příště vylepšit.


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Echoes of the Apocalypse“? Jak vlastně tvoří/skládají SPIRITUAL HOLOCAUST?

Hudbu skládám doma. Jen vezmu kytaru a začnu jamovat a doufám, že z toho něco vyjde. Pokud se mi podaří něco skvělého, nahraji to do počítače a pokud budeme mít štěstí, jednoho dne budeme mít novou skladbu. Nejsem si jistý, jak Ville skládá své skladby, ale myslím, že to dělá podobně. Netrávíme spolu moc času ve zkušebně, ale to se během dalšího alba změní. Vlastně to již začalo.


„Echoes of the Apocalypse“ má temný morbidní obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Obal vytvořil Alexey Sivitsky (GodLikeIkons). Dali jsme mu jen název „Echoes of the Apocalypse“ a nějaké texty a nechali jsme ho tvořit. Spolupracujeme s ním od prvního alba "Feast of Maggots a věříme mu. Je to velmi talentovaný umělec. Nejsem si jistý, co přesně to znázorňuje, ale je to je super. Nechává to prostor pro představivost. Perfektní obal pro naše album.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Většina textů tentokrát pochází ode mě. Vesa napsal část „Worldwide Domination“. Svět je každopádně plný témat. Jen sledujte zprávy, pokud chápeš, co tím myslím. Nápady na skladby můžou přijít odkudkoli. Dost jsem toho přečetl a sledoval jsem spoustu filmů a dokumentů, takže některé nápady vycházely odtud. Zajímám se také o historii a tam najdete spoustu témat.


Novinka vyšla na CD u More Hate Productions. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké? Jak jste vlastně spokojeni s More Hate Productions?

More Hate Productions vydali také naše první album a všechno proběhlo hladce, takže jsme chtěli pokračovat se stejným labelem. Jednoduché jako facka. S More Hate Productions jsme prostě spokojeni.

Hrajete typický, klasický starý švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo vás někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu SPIRITUAL HOLOCAUST ozvláštnit?

Moc o tom nepřemýšlíme. Necháváme tomu volný průběh. Neexistuje žádný důvod ke změně stylu. Tohle je to, co chceme dělat. To ovšem neznamená, že nezkoušíme nové věci. Zkoušíme a pokud to zní dobře, můžeme to i použít. Ale tohle je prostě death metalová kapela a toho se držíme.


Když si projíždím vaši tvorbu, ušli jste opravdu dlouhou cestu. Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně SPIRITUAL HOLOCAUST zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh?

Totální pankáči. Jsme líní bastardi, ale jak jsem již zmínil, to se změní. Doufejme, že v budoucnu budeme zkoušet častěji, než jednou za měsíc.

Na vaší kapele je opravdu vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se slavnou kapelu.

Opravdu?! Díky! Naším hlavním cílem je pobavit se. Samozřejmě chceme hrát více živých koncertů. Je to fajn. Sdílení pódia se slavnou kapelou by bylo fantastické. Jsme malá kapela, takže je tady mnoho cílů, kterých bychom chtěli dosáhnout, ale ve výsledku je to všechno hlavně jen o společné zábavě. Koneckonců jsme týpci co mají rádi legraci.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

„Frontschwein“ od Marduk. Vím, že to není nové album, ale pro mě ano. Ale z nových .. Church of the Dead vydali loni stejnojmenné album a to bylo opravdu skvělé. Co dál ... ach ano! Nové album "Necroceros" od Asphyx je taky zabijácké! Nyní čekám na album od Revulsion.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Mám jedno album od HYPNOS .. jak se sakra jmenuje .. „In Blood We Trust“. Upřímně, zatím jsem to moc neposlouchal. Opravdu bych se měl kouknout, co Česká republika nabízí... Nějaká doporučení?


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný švédský death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Možná si tento žánr vybral nás. Švédský death metal a death metal obecně je fascinující. Je terapeutické hrát nahlas těžké a hutné riffy. Je to legrace. Je zábavné poslouchat a vidět kapely živé. Miluji tento žánr. Jsem takřka fanatik do death metalu. Je to obrovská součást mého života.

Co chystají SPIRITUAL HOLOCAUST v nejbližších měsících?

Pokračujeme v práci na novém materiálu. To je asi tak vše, co nyní můžeme v těchto podivných dobách pandemie dělat.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky moc za tenhle rozhovor!

Recenze/review - SPIRITUAL HOLOCAUST - Echoes of the Apocalypse (2020):



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER