DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 29. března 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CRYPTIC HATRED - Pravý death metal z prašivých hrobů!

Rozhovor - CRYPTIC HATRED - Pravý death metal z prašivých hrobů!

Rozhovor s death metalovou skupinou z Finska - CRYPTIC HATRED.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CRYPTIC HATRED - Nocturnal Sickness (2022):

Ave CRYPTIC HATRED! Zdravím do Finska. Na úvod si vám hned dovolím vyseknout poklonu. Právě jsem se vrátil z výletu do lesa a ve sněhu a mrazu se mi vaše novinka „Nocturnal Sickness“ poslouchala skvěle. Měl jsem pocit, že se melodie úplně zasekávaly do mozku. Jak album vznikalo a přistupovali jste k němu jinak než k předchozí demonahrávce „Free from the Grave“? Mě připadá novinka temnější, chladnější, ale i melodičtější, byl to účel?

Kde jste album nahrávali a kdo jej mixoval, produkoval? Jak už jsem psal, zvuk je opravdu křišťálově ledový, ale zároveň ostrý, temný a syrový.

Album jsme nahrávali sami v naší zkušebně. Olli Nokkala ze studia Kolotila album mixoval a Jaakko Viitalähde provedl mastering ve studiu Virtalähde Mastering. A ano, chtěli jsme, aby nahrávka zněla jako ze staré školy, ale zároveň jsme chtěli, aby každý nástroj vynikl a bylo slyšet, jak hraje. Olli odvedl s mixem úžasnou práci a my jsme s masteringem u Virtalähde také velmi spokojeni!!!


Nemám ještě v ruce originální CD a zajímalo by mě, kdo vám maloval obal? Jak jste se dali dohromady?

Obal alba namaloval mistr Paolo Girardi. Náš kontakt z vydavatelství The Other Records Paola kontaktoval naším jménem a řekl mu, co chceme. S obalem alba jsme VELMI spokojeni, protože skutečně dokonale vystihuje podobu našeho alba. Dokonce si na obalu můžete všimnout i některých věcí z textů :)

Vždycky mě zajímá, jakým způsobem kapela skládá. Jak vzniká nová skladba. Kdo přinese riffy, jestli si hrajete nejdřív sami pro sebe doma a potom vše přinesete do studia? Nebo vše vzniká společně? Jak tvoří CRYPTIC HATRED?

Naši kytaristé Eemil a Jami složili veškerou hudbu pro album. Většinou máme v hlavě nějaké riffy, které jsme si zajamovali, a pak z nich začneme psát skladbu. Když máme napsanou celou skladbu, pošleme je našemu bubeníkovi a basákovi, kterým se buď líbí, nebo ne. Občas něco změníme, ale většinou zůstane skladba po probrání s celou kapelou v podstatě stejná. Náš bubeník samozřejmě přidává k bicím vlastní výplně a věci, které jsme už měli v hlavě.


Patřím mezi fanoušky death metalu, kteří hudbu i fyzicky sbírají. Jsem stará škola, mám rád, když sedím u přehrávače a čtu si texty. O čem jsou na „Nocturnal Sickness“ a kdo je jejich autorem? Kde pro ně berete inspiraci?

Náš kytarista/zpěvák Eemil napsal téměř všechny texty. Kytarista Jami také trochu pomáhal. V textech se většinou objevují věci o nenávisti, zombies a gore. Inspirace pochází v podstatě odevšad - z filmů, knih a televizních pořadů.

Poslední dobou mi připadá, že je ve Finsku doslova boom death metalových kapel. Nikdy jsem ve vaší krásné zemi nebyl, ale nějak podvědomě pořád smečky od vás vyhledávám. Mám rád vaší starou scénu (třeba PURTENANCE poslouchám, znám od jejich prvotiny, CONVULSE také, líbí se mi noví REVULSION, SHRAPNEL STORM, DEATHGOAT, WORTHLESS, SPIRITUAL HOLOCAUST). Navenek to působí, že to u vás v undergroundu hodně žije? Zajímal by mě tvůj pohled zevnitř. Vy jste součástí scény.

Ano, ve Finsku je hodně death metalových kapel. Scéna je teď docela silná a vzniká spousta nových kapel. Teď, když se ruší omezení Covid, se death metalové koncerty konají snad každý měsíc a to je opravdu skvělé. Takže ano, underground stále žije.


A co koncerty? Hrajete hodně? Jak vás ovlivnila současná situace s pandemií covid 19? Máte ve vašem městě nějaký klub, kde se dá zahrát? Mimochodem, dělal jsem rozhovor s ruskými PYRE z Petrohradu a vypadá to, že tam to také hodně poslední dobou žije. Co nějaké turné na podporu nové desky, nechystáte?

Ano, právě teď máme domluvených docela dost koncertů. Teď, když se omezení zrušila, můžeme zase hrát a je to opravdu zábava. V Helsinkách je několik míst, kde jsme hráli, například Bar Loose a Lepakkomies. Na těchto místech se odehrává spousta metalových koncertů. A ano, rádi bychom někdy navštívili i jiné země! Ale nic takového zatím není v plánu.

Ono vůbec, vy jste přesně tím druhem death metalové kapely, která hraje old school uvěřitelně. Kdo byl vlastně vaším vzorem? Která skupina byla důvodem, že jste vzali do rukou kytary, začali mlátit do bicích a křičet do mikrofonu? Nebo jste začali hrát kvůli holkám?

No, našimi největšími vzory jsou samozřejmě Cannibal Corpse, Suffocation a mnoho dalších kapel, ale hlavním důvodem, proč jsme vůbec začali hrát hudbu, nejsou deathmetalové kapely. Když jsme byli o něco mladší, poslouchali jsme Slayer, SOAD, Slipknot, Metallicu a tyhle kapely jsou hlavním důvodem, proč jsme vůbec vzali do ruky naše nástroje.


CRYPTIC HATRED na mě působí jako parta veselých maníků. Co děláte, když zrovna nehrajete? Máte nějaké jiné koníčky? Co hospoda, pivo? Pařby? Finsko mám spojené s vodkou, co vy na to?

No, jsme mladí a bavíme se :) Ve volném čase se někteří z nás věnují jiným druhům hudby a jiní jen tak relaxují a baví se s přáteli. A jsme spíš pivaři než třeba vodkaři. Studené pivo / dobrá hudba a přátelé, nic lepšího opravdu není.

Co pro vás znamená hudba? Jak vnímáš death metal vzhledem ke svému životu? Jsi i fanoušek? Sbíráš třeba vinyly, kazety, CD? Klidně se můžeš pustit i hlouběji a nahlédnout na death metal i z hlediska životní filozofie.

Ano, samozřejmě jsme fanoušci death metalu. A hudba obecně je pro nás všechny obrovská věc. Posloucháme mnoho druhů hudby, nejen metal. A ano, někteří z nás sbírají CD, vinyly atd.

Co chystají CRYPTIC HATRED v nejbližších měsících? Na co se od vás můžeme těšit? Co trička s novým motivem, budou? Musím objednat!

V tuto chvíli plánujeme pouze hodně koncertovat a skládat nový materiál. A ano, v létě možná přijde i nějaký nový merch!

Děkuji moc za rozhovor. A vlastně i za vaši hudbu. Novinka mě opravdu hodně baví. Už se těším, až zase vyrazím odpoledne po práci do lesů. Určitě si ji vezmu s sebou. Ať se deska dobře prodává a ať se vám daří i v soukromých životech! Death metal forever, CRYPTIC HATRED rules!

Díky za rozhovor!

Recenze/review - CRYPTIC HATRED - Nocturnal Sickness (2022):

Share this games :

TWITTER