DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 8. dubna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SÖNAMBULA - Old school death doom metal, u kterého se rozpadnete v prach!

Rozhovor - SÖNAMBULA - Old school death doom metal, u kterého se rozpadnete v prach!


Rozhovor s doom death metalovou skupinou ze Španělska - SÖNAMBULA.

Odpovídal Ioritz Rosa (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - SÖNAMBULA - Estasis Interrumpida (2023):


Ave SÖNAMBULA! Zdravím do španělského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos třetí dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Ahoj! Děkujeme za Tvá vřelá slova! Na našich předchozích deskách jsme dělali spíše hudbu ovlivněnou doom metalem, ale uvědomili jsme si, že se chceme posunout dál a prozkoumat naše možnosti jako death metalové kapely. Na tomto albu se také projevil příchod našeho basáka Manua, který hrál v několika death metalových kapelách, jako je Aposento. Zvukově je mnohem tvrdší a lépe produkovaná než "Secuela" a "Bicéfalo". Co se týče kompozice, je složitější a "techničtější" než předchozí tvorba.


„Estasis Interrumpida“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál SÖNAMBULA?

Co se týče procesu psaní skladeb, byl to Rapha Decline, kdo album téměř celé napsal a nahrál demo v Eate Studiu, takže zbytek kapely mohl slyšet nápady a pracovat na nich ve zkušebně. Tyto nápady vznikaly mezi lednem a červencem 2022, takže jsme album realizovali rychleji a přirozeněji. Řekli bychom, že toto album je poháněno našimi potlačenými pocity z pandemie.

Dohledal jsem si, že pod nahráváním a mixem je podepsán Javi Félez. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Javi Félez vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Album jsme nahrávali v Moontower Studiu v Barceloně. Máš pravdu, producentem je Javi Félez, který je vynikajícím hudebníkem a kytaristou v kapele GRAVEYARD. Hraje také death metal, takže nám hodně pomohl najít náš zvuk, vytvořit samply a přidat další nástroje a efekty obsažené v některých skladbách. V Moontower Studiu jsme byli celý týden, bydleli jsme tam, jedli a spali, takže jsme byli naprosto ponořeni do procesu tvorby tohoto alba. Věříme, že to bylo pro celý proces nesmírně důležité a ovlivňující, což poznáte i při poslechu alba.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Xtreem Music Records a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Autorem je Rudy Yanto. Je to opravdu talentovaný umělec z Indonésie. Tímto albem jsme chtěli udělat pořádnou změnu, tak bylo na čase hledat nového umělce. Samotné album je "poctou" filmu Vetřelec 3. Vypovídá o temných a ponurých pocitech zahrnujících události, které se ve filmu odehrávají. Na obalu je zobrazena planeta "Fury 161", což je vězeňská planeta se dvěma slunci, která slouží k uvěznění nejhorších zločinců galaxie.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Španělska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Věříme, že ve Španělsku máme velmi dobrou undergroundovou scénu, ale většina kapel pochází ze severní části Španělska, odkud pocházíme i my. Sever Španělska byl vždycky tou "nejradikálnější" částí země, která byla v druhé polovině minulého století silně industrializovaná, proto tam žilo hodně rodin na okraji společnosti, které žily v chudobě, kriminalitě a drogách. Myslíme si, že to, co se děje, lze přirovnat k tomu, co se dělo v industrializovaných oblastech Velké Británie na konci 60. a v 70. letech. Protože k tomuto hnutí došlo až později, děti lidí, kteří těmito problémy trpěli, nyní dělají úžasnou hudbu, aby kritizovali to, co museli prožívat, když byli dětmi. Fanoušci - speciálně v Baskicku - jsou skvělí!!!


Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit SÖNAMBULA, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Naším hlavním vlivem byli vždy OBITUARY, jak jsme ukázali při nahrávání našeho EP "Back to the Roots". Ovlivnili nás také INCANTATION, AUTOPSY, ASPHYX... Old school crushing death metal! Jako kapela nemáme žádné ambice, kromě toho, že se skvěle bavíme tím, co nás naplňuje, že potkáváme nové lidi a užíváme si to. Samozřejmě bychom se rádi dostali k širšímu publiku a nikdy bychom neodmítli turné, nebo hraní v Evropě nebo cokoliv jiného. Nicméně to není náš hlavní cíl.

Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Většinou se spoléháme na naše vydavatelství, protože mají mnohem větší vliv než my sami. Snažíme se zachovat "DIY" v ostatních aspektech, jako je merch a rádi chodíme na koncerty našich přátel, abychom je podpořili koupí jejich hudby nebo merche. Věříme, že bychom si měli navzájem pomáhat a přispívat k růstu naší komunity!


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako SÖNAMBULA ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Jak už jsme řekli, nemáme žádné ambice, takže bychom byli rádi, kdyby si každý poslechl a sdílel naši hudbu tak, jak mu to dělá největší radost. Ať už je to poslech CD v autě, přehrávání vinylu s kamarádem u dobrého piva, nebo třeba při běhání venku na telefonu. Koho to vlastně zajímá? Vydáme hudbu a pak si s ní každý může dělat, co chce. Pokud se jim naše tvorba líbí, tak nám nevadí žádný způsob. Samozřejmě nabádáme všechny k nákupu přímo od umělců, ale chápeme, že to nemusí každému z nějakého důvodu vyhovovat.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená doom death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death doom metal je pro nás jakýmsi únikovým mechanismem. Jako lidé máme jisté temné pocity, které se často snažíme popřít. Death doom tyto negativní pocity přijímá a vytváří z nich něco pozitivního. Považujeme za důležité dát těmto věcem volný průchod, abychom mohli žít svobodněji.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají SÖNAMBULA v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

V červnu nás čeká oficiální křest našeho nového alba. Do té doby budeme hodně zkoušet a během následujících měsíců odehrajeme několik koncertů, abychom se na červnový koncert připravili. Víc toho zatím v plánu nemáme, ale jsme otevřeni všemu! Možná napíšeme a uděláme demo, nějaké nové skladby nebo něco podobného, nebo natočíme nový videoklip... kdo ví?


Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Estasis Interrumpida“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme za Tvůj zájem a za šíření naší hudby! Jsme rádi, že se ti album líbilo! Doufáme, že se někdy potkáme!




------------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER