DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 8. dubna 2024

Home » , , , , , , , , , » Rozhovor - WHISKEY & FUNERAL - Absolutně zničující, temný a surový black death metal, u kterého se vám objeví krvavá stigmata!

Rozhovor - WHISKEY & FUNERAL - Absolutně zničující, temný a surový black death metal, u kterého se vám objeví krvavá stigmata!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Itálie - WHISKEY & FUNERAL.

Odpovídal Andrei Francesco (basa), děkujeme!

Recenze/review - WHISKEY & FUNERAL - Thy Malignant (2024):

Ave WHISKEY & FUNERAL! Právě poslouchám vaši novinku „Thy Malignant“ a říkám si, že takhle nějak bude znít hudba, kterou budou hrát při konci světa. Myslím, že se vám povedl opravdu mistrovský kousek. Jaké jsou tvoje pocity z novinky? Máš už nějaké zpětné vazby od fanoušků? Hráli jste už nové skladby naživo? A jak fungují?

Ahoj, příteli, v první řadě děkuji za tvůj zájem a za tvou podporu. Děkujeme za podporu kapely a undergroundu. Jsem velmi spokojený, že se ti album líbí. Pro nás je to vždycky potěšení. Můžu ti říct, že album právě vyšlo, takže je velmi brzy mluvit o reakcích. Ale můžu vám říct, že žádné album před tímto nebylo přijato takhle. Ale nás to nepřekvapuje, víme, že jsme překonali sami sebe. Každý z nás tvrdě pracoval po všech stránkách. Technika, provedení, zvuky, nic není improvizované. K novému albu zahrajeme naživo šest písní. Nebudou tam žádné pauzy, nebudou tam žádná slova. Jen satanský death metal a brutalita.


Jak vlastně vznikají nové skladby pro WHISKEY & FUNERAL? Jste tradiční kapelou, která se zavře do zkušebny a tam skládá nebo využíváte v dnešní době tolik oblíbený internet a posíláte si nápady emailem? Zajímá mě samotný tvůrčí proces.

Ve skutečnosti skládáme velmi jednoduchým způsobem. Všichni žijeme na malém prostoru a máme zvukovou scénu dole u hvězd, víte. Když přijdeme z práce, vezmeme si pivo a jdeme dolů hrát. Všichni společně. Hrajeme death metal už patnáct let, je to pro nás velmi jednoduché.

Samostatnou kapitolou jsou u WHISKEY & FUNERAL texty. O čem pojednávají na novém albu a kde jsi pro ně bral inspiraci? Na „Thy Malignant“ perfektně sedí k muzice. Co bylo dřív, muzika nebo texty?

Omlouvám se, ale na první si nevzpomínám. Jsem autorem všech textů (mluvíte s Francescem "UNDER" Andreiem) a hlavním tématem je vždy hrůza, přitažlivost temnoty a čistý smysl pro zábavu. Inspiraci čerpáme z mnoha filmů, znáte to, Lucio Fulci, Mario Bava, Dario Argento, Roger Corman, John Carpenter. To jsou mistři hororu. Následujeme jejich učení.


Musím se přiznat, že cover pro „Thy Malignant“ je vynikající – sedne perfektně k hudbě! Jde z něj doslova strach. Jak jste obal vybírali a kdo je jeho autorem? Slyšel třeba dopředu nové skladby pro inspiraci?

Ano, obálka je Stefanovým nápadem a autorem je Roberto Toderico, výtvarník, který pracuje pro jiné extrémní skupiny v Itálii. Myslím, že Stefano chtěl mít na tom albu protikřesťanskou image. A myslím, že tahle Kristova příšera se k tomu hodí. V písni Třináctý apoštol jsme říkali "vy jste monstra, vy jste lháři". Chtěli jsme však také deathmetalovou image. Musíte hned pochopit, že uvnitř toho alba nebudete poslouchat nic jiného než fuciniovský speed death metal z undergroundu.

Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Album bylo nahráno a smícháno ve VM Studiu naším přítelem Silviem Gentilim, nejlepším producentem na světě. Na tomto albu nebyly použity žádné spouštěče, bicí, které můžete poslouchat, jsou zcela akustické. Kamaráde, respektujeme i jiné názory, ale já jsem poslouchal hodně extrémních alb a je tam hodně plastické hudby. Bicí bez dynamiky, neexistující basa, plastové kytary. Naše album zní jako deathmetalové album typu Once Upon The Cross s moderním zvukem. Moderní zvuk, žádný plastový zvuk. Je jiný.


Nové album vyšlo u francouzských Tribulación Productions. Proč jste si vybrali právě tento label a jak jste s jeho prací spokojeni?

Je to druhé album s Tribulacion a s naším přítelem Mauriciem Sanchezem. Album vzniklo v koprodukci s dalšími dvěma vydavatelstvími, WP & RO Prod / Sevared Records. Jsou fantastické. Podporují skutečný underground a jsou opravdovými fanoušky této hudby. Doufáme, že naše spolupráce bude pokračovat i v budoucnu. Jsme hrdí na naši volbu.

Historie kapely se datuje do roku 2005. Jak vůbec vznikl nápad, hrát death metal? Kdo byl vaším vzorem? Zavzpomínej pro nás prosím! Jaké to je hrát v death metal v Itálii?

Sakra, zestárli jsme. Jsme kamarádi už dlouho, víš, když nám bylo osmnáct, kouřili jsme marihuanu a poslouchali Cannibal, Morbid Angel, Deicide, Death, Dying Fetus, Sinister. Jsme opravdoví fanoušci. Název kapely vznikl vypálením za noc po dvou nebo třech pivech. Byl jsem s kamarádem Mauriziem a poslouchali jsme The Cult Is Alive (Darkthrone). Uvnitř alba je píseň s názvem Whiskey Funeral. Název jsme převzali z tohoto alba. Od dvaceti let jsme přišli do studia a hrajeme, kouříme a pijeme. A nic se nezměnilo. Dobře, teď máme rodiny a syny, ale jsme pořád stejní jako před dvaceti lety. Jsme rodina.


Na vaší kapele je hrozně vidět, jak vás vaše muzika baví. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát na velkém festivalu.

Naše kapela není kapelou, která by hledala cestu ven z undergroundu. Víte, abyste udělali kariéru extrémní kapely, musíte jezdit na turné. Turné jsou pro kariéru velmi důležitá. Bohužel jsme tři zaměstnanci a žijeme ze svého platu. Každé turné je pro nás hodně drahé. Kapela v Itálii, která může jet na turné, je kapela, která má hodně peněz stranou. My jsme chudí. Ale to pro nás není důležité. Pořád jsme tady, naše alba mluví za nás. A že jsme nejlepší deathmetalová kapela v Itálii, o tom není pochyb.

Jaké to vlastně je, hrát death metal v Itálii? Chodí u vás lidi na koncerty? Podporují vás, kupují CD? Když třeba uspořádáte nějakou akci, kolik přijde lidí?

Není pro nás důležité, aby fanoušek nás ocenil. Vydáváme alba, hrajeme koncerty a vždycky prodáme veškerý merch. Nedíváme se na to, co dělají ostatní, je nám to jedno.

Death metal je náročný koníček a ještě těžší životní styl. Co znamená pro tebe? Co tě na něm nejvíc baví a jak jej vnímáš? Jak si se k němu vlastně dostal?

Ano je náš způsob života. Pořád přemýšlíme o nové písni, pořád posloucháme Cannibal Corpse a k tomu si dáváme pivo. Chodíme do malých klubů poslouchat undergroundové kapely. Abyste mohli hrát death metal, musíte být vždy fanouškem této hudby a musíte být upřímní k těm, kteří ji poslouchají.


Tuhle otázku dávám záměrně všem kapelám, aby si udělali trošku propagaci do budoucna. Prozraď nám prosím, co chystají WHISKEY & FUNERAL v nejbližší době? Na co se můžeme těšit?

Můj příteli, nemám co dalšího říct, Whiskey&Funeral bude vždy Whiskey&Funeral. Děláme to samé už 20 let. Neseme kapelu dál se ctí a respektem.

Děkuji moc za rozhovor a přeji WHISKEY & FUNERAL spoustu prodaných nosičů a samé vyprodané sály. Ať se vám daří i v osobním životě. Budu se těšit na další death metalovou apokalypsu!

Děkuji vám, příteli, za tento rozhovor. Děkuji za podporu undergroundu. Pokud posloucháš Whiskey, jsi součástí naší rodiny. Děkujeme!

Recenze/review - WHISKEY & FUNERAL - Thy Malignant (2024):

Share this games :

TWITTER