DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 6. října 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - FOETAL JUICE - V podstatě jsme chtěli napsat nejagresivnější death metalové album, jaké jsme mohli.

Rozhovor - FOETAL JUICE - V podstatě jsme chtěli napsat nejagresivnější death metalové album, jaké jsme mohli.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Velké Británie - FOETAL JUICE.

Odpovídal bubeník Rob Harris, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Ave FOETAL JUICE! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií FOETAL JUICE. 

Nejprve moc děkuji za skvělé recenze našich posledních dvou alb. Opravdu si toho vážíme. Fetal Juice vznikli roce 2005. Byl to projekt čtyř přátel ze střední školy, kteří byli velmi ovlivněni kapelami jako Gorerotted, Desecration, Vomitory, Entombed, Deicide, Vader, Malevolent Creation, Napalm Death a nejrůznějšími extrémními kapelami. Přišli jsme s názvem Fetal Juice, protože nám bylo zle z toho, že každá kapela bere všechno příliš vážně. Chtěli jsme skládat seriózní hudbu, ale při tom jsme si chtěli užívat vše okolo. Černý humor byl vždy ústředním bodem našich vlivů jako kapely. Během prvních osmi let jsme hledali svůj styl a hráli jsme všude, kde jsme mohli. V té době se nám podařilo nahrát několik demo nahrávek, EP a vydat pár živáků. V roce 2012 jsme nahráli asi deset skladeb, které měly být naším debutovým albem. Opravdu si nepamatuji, co se stalo, ale z nějakého důvodu jsme skončili jen s pěti dokončenými skladbami. Tyto skladby byly nabídnuty ke splitku „A Split Worst Than Death“ s BTK, Zombified, Nailed a Decimation. Toto splitko vyšlo u Grindscene Records a jako výsledek jsme cestovali po Velké Británii a Irsku s Desecration, BTK a Zombified. V roce 2013 jsme nahráli pět skladeb na EP „Big Trouble In Little Vagina“. V tu dobu jsme také dostali pozvání zahrát si náš první velký festival Extremefest v Německu. V roce 2015 jsme vydali split s Human Landfill a vydali naše první video k „Albert Grindstien“. Rok na to jsme byli pozváni hrát na Obscene Extreme a Bloodstock.. 


Od té doby jsme vydali „Masters of Absurdity“ prostřednictvím Grindscene Records a hráli jsme po celé Evropě, Velké Británii a propagovali album. V roce 2018 odešel náš zpěvák Sam a byl nahrazen dlouholetým přítelem a členem britské black metalové skupiny Burial, stejně jako Wolfbastard, Derek Carley. V roce 2019 jsme hráli po celé Velké Británii a společně s přáteli z BTK se vydali do Portugalska a Španělska. V polovině roku odešel náš basák a byl nahrazen Lewisem Bridgesem z britské thrashové kapely OND. To mi (Robovi) a našemu kytaristovi (Ry) poskytlo příležitost prozkoumat naši techniku psaní a pokusit se být mnohem agresivnějšími, než jsme byli do té doby. Na konci roku 2019 jsme šli do Foel Studia a nahráli „Gluttony“ s Chrisem Fieldingem (Napalm Death, Conan atd.).„Gluttony“ vydali Gorehouse productions dne 12. června 2020. Měli jsme tolik skvělých plánů na propagaci „Gluttony“ v roce 2020, ale stejně jako všem ostatním byly všechny akce a plány na 2020 zrušeny. Naštěstí pro nás byla většina našich koncertů přesunuta do roku 2021. A patří tam : Incineration Fest (UK), Nice to Eat You Deathfest (CZ), Fuck The Commerce (DE), Stonehenge Festival (NL) a samozřejmě nějaké další akce mezi těmito. 

Diskografie:

 

 

Donna Kababy

Demo

2007

Foetal Juice EP

EP

2010

A Split Worse than Death

Split

2013

Big Trouble in Little Vagina

EP

2013

Rectal Implosion vs Foetal Juice

Split

2014

Foetal Juice / Human Landfill

Split

2015

Masters of Absurdity

Full-length

2016

Gluttony

Full-length

2020


 

Letos jste vydali stále čerstvou novinku „Gluttony“. Opět se jedná o temný, drsný a poctivý death metal. Přistupovali jste k nahrávání jinak než minule nebo jste zvolili ověřené postupy? 

Nahrávání probíhalo stejně, jako při předchozím albu. Zarezervujeme si deset dní s Chrisem Fieldingem ve Foel Studiu a snažíme se to co nejrychleji a nejpřesněji nahrát, zatímco deset dní koukáme na naše ksichy a kalíme. Tato kapela byla vždy o užívání si, takže to tak hodláme dělat při každé příležitosti. Obzvláště ve studiu. 

Nová deska mi přijde o nějaký řád komplikovanější, zpočátku možná méně přístupná, zároveň ale neskutečně temná a zlá. Byl to záměr? Jak vlastně album vznikalo a jakým způsobem jste skládali muziku? 

Myslím, že jsme byli více nasraní, když jsme psali „Gluttony“. V podstatě jsme chtěli napsat nejagresivnější death metalové album, jaké jsme mohli. Veškerou hudbu jsem složil já a Ryan a myslím, že pomohlo být upřímný. Je snazší udělat dojem na jednu osobu, než udělat dojem na čtyři současně. Přidali jsme mnohem více vlivů z různých žánrů, které máme rádi. Na tomto albu je mnohem více grindu, punku a black metalu. Myslím, že já a Ryan pracujeme stylem, kdy se na sebe neustále snažíme udělat dojem. Vždy vidíme, jak daleko se můžeme navzájem posunout. Jsme také navzájem nejpřísnějšími kritiky a myslím, že to jde vidět podle neustálého útoku riffů na albu. 


Mám „Gluttony“ ve svém MP3 přehrávači a musím říct, že jsem jím doslova pohlcen. Nejsou to jen skvělé nápady, ale i zvuk, který je jedním slovem devastující. Sedím třeba v tramvaji a najednou se přistihnu, že si podupávám nohou. Mám sto chutí začít pařit. Nebýt už pán v letech, asi bych to i udělal. Kde jste desku nahrávali a kdo je podepsán pod masteringem? 

Nahrávali jsme album s Chrisem Fieldingem (Napalm Death, Conan atd.) Ve Foel Studiu. On se také postaral o mix a mastering „Gluttony“. S Chrisem se skvěle pracuje. Opravdu vás dotlačí k tomu, abyste do toho dali těch 10% navíc. Podělí se s vámi také během celého procesu o několik nápadů, což je podle mě opravdu užitečné. 

Kdo je autorem textů na „Gluttony“? A o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Já a Ryan jsme dali dohromady většinu textů na tomto albu. Ryan napsal pravděpodobně osmdesát procent a Derek se postaral o úpravy textů tak, aby lépe odpovídaly skladbám. Obecným tématem celého alba je v podstatě to, že se díváme na chamtivost a sobectví lidstva. Byli jsme docela inspirováni obecným znechucením ze způsobů všech v dnešní době. To je důvod, proč název „Gluttony“ vystihuje dokonale celé album. Neexistuje jediný člověk, který by nebyl v této vrstvě pekla. 


Kdo je podepsán pod obalem novinky „Gluttony“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali? 

Obal byl vytvořen úžasným death metalovým umělcem Robertem Todericem. V minulosti nám kreslil několik designů triček a mysleli jsme si, že by bylo skvělé, kdyby nakreslil i obal alba. V podstatě jsme ho požádali, aby nakreslil svou verzi „Obžerství“ z Danteho pekla. Myslím, že to zvládl skvěle. 

Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“. 

Vždy jsme byli velkými fanoušky death metalu. Je to žánr, který nám dává to největší potěšení při hraní živě. Založení kapely není o „slávě“, bylo to jen o tom, co děláme rádi. Nikdy jsme (a pravděpodobně nikdy nebudeme) vydělávat peníze z této kapely. Každý cent jde rovnou zpět do Foetal Juice. Ať už jde o merch, benzín, nahrávky nebo cokoli jiného, co kapela potřebuje k posunu.

 

Pocházíte z Británie a hrajete extrémní death metal. Naše čtenáře by určitě zajímalo, jak funguje v Británii death metalová scéna? Abych pravdu řekl, tak poslední dobou od vás slyším jen samé skvělé smečky. Znamená to, že je u vás v současnosti scéna hodně silná? Co třeba koncerty, kolik chodí lidí? 

Extrémní metalová scéna jako celek je ve Velké Británii v tuto chvíli skvělá. Je tady tolik dobrých kapel všech žánrů, i když bych řekl, že black metalová nebo slamová scéna ve Velké Británii je rozjetá mnohem víc, než death metalová scéna. Myslím si, že se vše posouvá a stojí za tím ti, co na scéně roky tvrdě dřou. Je jen trochu na hovno, že jakmile máme dostatek talentu, abychom prorazili do Evropy, přijde COVID a Brexit, které zastaví jakýkoli pokrok. (Přinejmenším máme ale neuvěřitelně inteligentního a důvěryhodného muže, který má na starosti zemi a je si jist, že nás provede touto bouří sraček). 

Z vaší hudby je cítit, že jste ovlivněni jak americkou death metalovou školou, tak i starými evropskými kapelami. Jak jste na tom jako fanoušci? Máte radši původní death metal devadesátých let nebo čerpáte inspiraci i z nových desek? Pokud ano, zajímalo by mě, které smečky měly/mají na FOETAL JUICE největší vliv. 

Myslím, že na nás je dobré to, že jsme ovlivněni všemi druhy extrémní hudby od Dismember, Entombed, Vomitory, Kaamos, At the Gates, Deicide, Cannibal Corspe, Death, Dissection, Immortal, Vader, Insect Warfare, Terrorizer, Desecration, Napalm Death, atd. Řekl bych, že hlavní death metalové vlivy jsou ze starších stylů, ale čerpáme hodně vlivů i z grindu a black metalu. V zásadě naši pozornost upoutá cokoli agresivního. V tuto chvíli jsou to kapely, jako Weigidood a Cryptopsy a Kaamos, které hodně točím. 


Co vlastně vy a koncerty obecně? Jste kapelou, která jezdí po koncertech, co to jenom jde nebo si hodně vybíráte? Máte nějaký sen, třeba skupinu, se kterou byste chtěli vyrazit na turné nebo festival, město, kde byste chtěli vystupovat? 

Abychom byli upřímní, rádi hrajeme všude, když je to v našich silách. Samozřejmě bychom rádi hráli velké festivaly a jezdili turné, jsme vždy připraveni na jakékoli nabídky, které nám zkříží cestu. Letošní rok by býval byl skvělý, ale těšíme se, až přijedeme do České republiky na Nice To Eat You Death fest a možná i na pár dalších akcí příští rok. Jsme ten typ kapely „pokud si nás zabookujete, tak přijedeme“. Koneckonců prostě rádi hrajeme koncerty a mnohem víc nás to baví, když se opijeme a poté se podíváme na další skvělé kapely. 

Jdu si vaši novou desku „Gluttony“ znovu pustit. Musím říct, že pro mě osobně se jedná v podstatě dokonalé death metové dílo. Totální inferno. Přeji vám, aby se nahrávce dařilo, aby se dostala k co největšímu počtu fanoušků. Zaslouží si to. Přeji vám vše nejlepší i v osobním životě. Ať se vám daří a poslední slova jsou tvoje. Pokud chceš něco vzkázat fanouškům, labelům, promotérům, máš prostor. Děkuji za rozhovor a už teď se těším, až vás uvidím někdy naživo! 

Jsem opravdu rád, že jsi si album užil a bylo mi také potěšením udělat s tebou rozhovor. A pokud jde o fanoušky - sledujte nás! Příští rok nás čeká tolik skvělých věcí (pokud se všechno podaří). Snuff fest (UK), Nice To Eat You Deathfest (CZ), Fuck the Commerce (DE), Incineration Fest (UK), Stonehenge Festival (NL). A mnoho dalších koncertů, které zatím nemůžeme oznámit. Najděte si prosím čas a podívejte se na náš label Gorehouse Productions, stejně jako na všechy naše další projekty: Burial, Wolfbastard, OND a Necronautical. Ještě jednou díky! „ Stay fat“!


https://gorehouseproductions.com/

https://gorehouseproductions.bandcamp.com/album/gluttony
http://imperativepr.co.uk/
https://www.facebook.com/FoetalJuice
https://open.spotify.com/artist/75OkKMJXuW7voncWJ2DfLs
https://www.youtube.com/user/FoetalJuice
 


------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine
https://twitter.com/jakubasphyx

instagram
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlystorzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.ZINE/

tumlbr:
https://www.tumblr.com/blog/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER