DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 2. března 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - MORTAL TERROR - Teutonic thrash metal par excellence!

Rozhovor - MORTAL TERROR - Teutonic thrash metal par excellence!

Rozhovor s teutonic thrash metalovou skupinou z Německa - MORTAL TERROR.

Odpovídal Dirk Wieland, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - MORTAL TERROR - Bite of the Underdog (2020):

Ave MORTAL TERROR! Zdravím do německého undergroundu. Doufám, že se vám v této nelehké době daří dobře. Taky vám chybí hraní v klubech? Nebo u vás jsou otevřené? V Čechách to moc nadějně nevypadá. Loni jste vydali desku „Bite of the Underdog“. Jaký z ní máš pocit a jak její vydání ovlivnila pandemie covid 19?

Ahoj Jakube, díky moc za podporu a tento rozhovor. Ano, je to opravdu nelehká doba, ale celkově jsme v pořádku a doufáme (stejně jako všichni ostatní), že se situace v brzké budoucnosti zlepší. Od března 2020 nemáme v Německu téměř žádné koncerty, kromě několika samostatných akcí v létě, se speciálními bezpečnostními restrikcemi proti Covidu. Naši poslední show jsme odehráli v prosinci 2019 s M.O.D. v našem rodném městě Kassel. Od března jsou také uzavřeny v naší domovské oblasti všechny kluby. Nahrávání našeho nového alba proběhlo v roce 2019 (před pandemií), a když to všechno začalo, byli jsme v procesu mixu. Samozřejmě je (zejména pro undergroundovou kapelu, jako jsme my) těžké vydat nové album bez možnosti zahrát jedinou show, která by ho podpořila, ale když bylo vše hotovo a bylo zcela jasné, že žádný konec pandemie není v dohledu, prostě jsme si pomysleli “serem na to” - vytvořili jsme opravdu skvělou nahrávku, prostě ji vydáme a uvidíme, co se stane.


„Bite of the Underdog“ jsem slyšel poprvé někde na internetu a nejdřív jsem si myslel, že to hraje nějaká deska z osmdesátých let. Podíval jsem se pečlivěji a říkám, hele, MORTAL TERROR mají novou desku. Ten zvuk je fakt plesnivej a prašivej, jak stará rakev. Kde a jak jste album nahrávali a kdo stojí za tím parádním zvukem? Jak jste jej docílili? Analogově?

Všechno jsme si udělali sami. Náš basák Gerret, který se vždy zajímal o techniky nahrávání a hodně se toho naučil sám, měl před několika lety malé studio s názvem „Krachgarten“, kde dělal mnoho nahrávek pro regionální kapely. Přesto v určitém okamžiku neměl dále čas na pokračování studia a musel ho zavřít, stále dělá vlastní nahrávky a je (tak říkajíc) naším producentem. Udělali jsme tak naše poslední 4 alba a myslím, že zkušenosti z dřívějších nahrávek hodně pomohly, protože jsme měli velmi jasnou představu o tom, jak by měla deska znít a co jsme chtěli tentokrát vylepšit. Celkově jsme chtěli silný zvuk, který by se měl na druhou stranu lišit od čistého a nezáživného „plastového“ zvuku, který dnes má mnoho desek. Řekněme, že jsme chtěli zachytit energii našich živých vystoupení co nejlépe. Použili jsme techniky digitálního nahrávání, ale vyhnuli jsme se triggrům, simulátorům zesilovačů, kopírování a vkládání a všem těmto sračkám, abychom zachytili ten nejlepší a nejpřirozenější zvuk, to, jak opravdu zníme jako kapela.

Ono to není ale jenom o zvuku, mě se hrozně líbí i „starý motiv“ na obalu. Kdo je jeho autorem a proč právě takové hororové téma? Přiznám se, že jsem si taky nejdřív myslel, že to je nějaká reedice z osmdesátých let:). Je úžasný!

Napsal jsem novou skladbu a při úvahách o textu mi nějak přišel na mysl název „Bite of the Underdog“. S touto myšlenkou jsem si zároveň pomyslel, že by to mohl být skvělý název pro naše nové album, a také jsem měl během několika vteřin hrubou představu o možném obalu. Moje přítelkyně už několik let hraje “Roller Derby” (pokud to neznáte, rozhodně to doporučuji - je to opravdu tvrdý a úžasný akční sport, který vznikl v USA, původně jako ženský sport). Jedna z jejích týmových kolegyň, Hell D., je studentkou umění a dělala všechny letáky, loga a obchodní návrhy pro “Roller Derby Team” a vždy se nám líbilo, co vytvořila. Takže jsme se jí zeptali, jestli by nechtěla vytvořit náš obal a ona souhlasila. Poté jsme mluvili o nápadech, které jsme dosud měli, o atmosféře, kterou jsme měli na mysli pro tento obal, no a co dodat? Je prostě skvělá a spolupráce s ní byla zábavná. Opravdu milujeme výsledek a myslíme si, že odvedla vynikající práci.


Jsem starej metalovej pes, který kdysi začínal v devadesátých letech s thrash metalem, mám ho pořád v krvi, i když dnes jsem spíš na death metal, ale pořád si myslím, že oba tyto styly se musí hrát od srdce, muzikanti je musí mít v sobě. Prozradíš nám, jak tvoří MORTAL TERROR nové skladby? Změnil se třeba nějak způsob, jakým skládáte za tu dlouhou dobu, co hrajete?

Hlavní postupy se za ta léta moc nezměnily. Jsem hlavním autorem skladeb v Mortal Terror a naše skladby jsou většinou založeny na mých kytarových riffech. Když mám nějaké riffy, o kterých mám pocit, že by mohly vyústit v dobrou skladbu, pracuji na tom krok za krokem, dokud nemám téměř hotový návrh skladby - to může trvat hodiny, někdy měsíce, záleží jak kdy. Poté přinesu nápad na skladbu do zkušebny a pracujeme na tom s ostatními spoluhráči, takže můžou přidat své nápady a potom skladbu dokončíme. Co se za ta léta mohlo změnit, jsou samozřejmě zkušenosti s psaním a zaměření na to, abychom se prostě zlepšili, také už víme, jak dosáhnout toho, co chceme. A to, co chceme, jsou jednoduché a prosté skladby, které fungují na živo, dodávají posluchačům vášeň a energii, skladby, ze kterých je cítit pot, a které tě nutí zatnout pěst a třepat hlavou. ;)


Jak vás vůbec ovlivnily nové, moderní technologie. Dnes jsou studia úplně jiná, procesy nahrávání také, máme navíc internet, různé programy. Ovlivnilo to váš přístup k muzice? Dnes má každý vaši desku v mobilu dva dny před vydáním, poslechne si ji, ale je to všechno takové rychlé, pomíjivé. Museli jste se nějak přizpůsobit?

Myslím, že dobrým aspektem všech digitálních možností je, že podporují myšlenku nezávislé nekomerční hudební scény. Nejste tak závislí na nahrávací společnosti nebo hudebním průmyslu, aby jste nahráli vaši hudbu a bylo ji slyšet. Špatný aspekt je jasný, že hudba sama o sobě ztrácí svoji hodnotu, protože vše je k dispozici kdykoli a kdekoli. Dalším špatným aspektem je, že techniky digitálního záznamu vedou k mnoha produkcím, které zní stejně a podle našeho názoru jsou příliš dokonalé, příliš čisté a naprosto nudné a bez života. Poslechněte si například klasická thrashová alba z 80. let. Zní velmi odlišně, ale každý má svůj vlastní charakter a atmosféru. To je něco, co nám u mnoha současných nahrávek hodně chybí - dokonce i od těch kapel, které ty magická alba kdysi vytvořily. Takže - jak jsem zmínil výše - používáme technologie digitálního nahrávání, protože nám samotným umožňují nahrávat, ale samotný proces nahrávání se ve většině relevantních aspektů neliší od procesu nahrávání před 30 lety. Slyšíte reálné bicí, reálné kytary, zesilovače a skutečnou kapelu hrající její skladby.


Mně se na novince hrozně líbí, že má v sobě takový ten starodávný drive, feeling. Zkrátka a jednoduše kope, řeže, asi víš, co tím myslím. Podle mého tohle umí jen kapely, kde mezi muzikanty funguje vzájemná chemie. MORTAL TERROR na mě působí jako parta veselých chlápků, co spolu rádi chodí na pivo. Je tomu tak? Jestli se nepletu, tak jste od minulé desky změnili sestavu. Můžeš nám o změnách něco prozradit?

To si piš, že si spolu rádi zajdeme na pivo - nejlépe po propoceném a elektrizujícím koncertu! Jsem asi šťastný člověk, protože můžu označit za přítele každého, kdo v této kapele v průběhu let působil. Matthias Keyser byl v Mortal Terror asi 16 let a byl důležitou součástí Mortal Terror. V posledních letech byl ale stále více a více přetěžován svou prací a rodinným životem a prostě už nebyl schopen dát kapele čas a energii, které by potřebovala. Tato situace se vyvíjela krok za krokem a především proto, že jsme přátelé, nám všem trvalo nějakou dobu čelit této realitě a mluvit o ní. Ale když jsme to udělali, vyšlo najevo, že v tomto bodě by bylo pro všechny zúčastněné lepší, kdybychom se rozešli. Pro nás ostatní bylo také zcela jasné, že budeme s kapelou pokračovat. Nahráli jsme tedy nový materiál ve čtyřech a odehráli jsme také jednu show v této konstelaci. Po této show přišel Mattias van Geldern (nový Matthias!) a zeptal se, jestli nehledáme nového kytaristu. Znali jsme ho trochu z dřívějška z místní scény, kde působil v několika kapelách. Je asi v našem věku, má stejné hudební kořeny, je skvělým hráčem na kytaru a vždy měl rád a podporoval Mortal Terror. Takže jsme se vrátili v plné síle!

U nás v Čechách vnímáme německou metalovou scénu jako něco skvělého. Jak to ale funguje v undergroundu doopravdy? Podporují se kapely navzájem? A co fanoušci, kluby? Jste už pamětníci, můžeš porovnávat i se starými časy. Jaká je současná thrash metalová scéna v Německu?

Samozřejmě tady existují idioti nebo lidé, se kterými se nechceš spojit, jako všude jinde. Ale celkově zažíváme scénu jako velmi podporující a plnou velmi nadšených a opravdových lidí a kapel, kteří prostě dělají to, co dělají, protože to milují a my se prostě rádi soustředíme více na ně, než na idioty. Hlavně v naší lokální metalové scéně jsou fanoušci, kapely, kluby a organizátoři / promotéři většinou dobře propojeni a navzájem se podporují. Je tu opravdu spousta skvělých lidí a jsme vděční za to, že jsme součástí této scény.


Co vy a koncerty? Jezdíte turné? Já pořád věřím tomu (a mám to ozkoušené na sobě), že opravdoví fanoušci zajdou na koncert, také si koupí triko, vinyl, pokecají. Hrajete rádi a často? A nechystáte nějaké turné na podporu nové desky?

Opravdu rádi hrajeme živě – koneckonců to je podstata toho všeho. Ale abych byl upřímný, nehrajeme tak často, jak bychom chtěli. Všichni už jsme staří chlápci (kolem 50ti let a více) a máme svou práci, rodiny a prostě nemáme čas na pořádání mnoha koncertů nebo na větší turné. Většinou tedy hrajeme jednotlivé koncerty nebo festivaly, které nás o to požádají, nebo na akcích našich spřátelených kapel, ale vzhledem k (zatím) opravdu velmi dobrým reakcím na nové album se určitě pokusíme být aktivnější a hrát více koncertů, jakmile to situace s Covidem dovolí. Zejména v posledních letech jsme byli nadšeni z reakcí. Často jsme měli opravdu nadšené davy fanoušků, kupujících si naše desky a merch, kteří si přišli po koncertě pokecat a na pivo. To je to, proč stále pokračujeme a stále si tolik užíváme to, co děláme.

Jak bys definoval thrash metal? Co pro tebe znamená? Je to jen hudba nebo i životní styl? Jak vidíš jeho vývoj a které kapely tě poslední dobou svými deskami oslovily?

Především to může být otázka věku. Vyrostli jsme a založili Mortal Terror v osmdesátých letech, kdy najednou přišla veškerá tato nová hudba, která byla rychlejší, drsnější a divočejší než klasický hard rock a heavy metal a prostě z nás udělala šílence. Ne všechny, ale mnoho z těchto kapel, může být zpětně označených jako speed ​​nebo thrash metal a to je prostě naše hudební DNA. Další věc, která se nám na thrash metalu líbí, je to, že má (pro většinu relevantních kapel) jakýsi upřímný a autentický (možná trochu ovlivněný punkem) pocit. Pochází to víc z ulice a mít tento jistý „Fuck Off přístup“, nám sedí jak osobně, tak i jako kapele. Myslím, že současná scéna stále nabízí spoustu skvělých kapel a hudby a my osobně jsme daleko tomu poslouchat jen thrash metal. V posledních letech na mě osobně například velmi zapůsobily kapely, které dokáží vytvořit tuto „starodávnou“ energii a autentičnost, jako třeba Midnight, Bewitcher, Enforcer, Ranger.


Na co se můžeme těšit z tábora MORTAL TERROR v nejbližších měsících?

Uvidíme - samozřejmě doufáme, že nám nové album otevře nějaké nové možnosti, a zatím jsme s reakcemi opravdu spokojeni. Mnoha lidem se to opravdu velmi líbí a zdá se, že chápou, o čem album a kapela je, což je pro nás opravdu skvělé a vzrušující. Doufáme, že se věci budou i nadále ubírat tímto směrem a mohou nám dát příležitost odehrát - především – více koncertů a možná najít dobrý label, který nás bude podporovat a propagovat. Jak víte, „Bite of the Underdog“ jsme si vydali sami a proto je zatím k dispozici pouze jako limitovaná vinylová edice.


Rád bych ještě pokecal, ale mám hroznou chuť si zase vaši novinku „Bite of the Underdog“ pustit. Musím to hned udělat. Děkuji moc za rozhovor, moc si jej vážím. Přeji MORTAL TERROR jen samé šílené fanoušky, spoustu prodaných nosičů a plné sály na koncertech. Ať se vám daří i v soukromí!

Díky moc, opravdu si vážíme tvé podpory! Přeji vše dobré jak tobě, tak i Deadly Stormu!

Share this games :

TWITTER