DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 15. července 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CADAVERIC INCUBATOR - Naše směrnice od začátku - být brutální, surový a agresivní!

Rozhovor - CADAVERIC INCUBATOR - Naše směrnice od začátku - být brutální, surový a agresivní!

 

Rozhovor s death grindovou kapelou z Finska - CADAVERIC INCUBATOR.

Odpovídal Necroterror, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CADAVERIC INCUBATOR - Nightmare Necropolis (2021):

Ave CADAVERIC INCUBATOR! Zdravím do finského podzemí. Ještě než se podíváme na vaše album, tak vám musím poděkovat. Novinku „Nightmare Necropolis“ jsem slyšel poprvé jednou v pátek, když jsem šel totálně naštvanej z práce. Znáš to, všechno na mě padalo. Lidi kolem mi připadali tupí a hloupí. Měl jsem sto chutí postavit repráky proti nim a dát pořádně vaši hudbu nahlas. Povedla se vám deska, která láme kosti! Jak a kam jste se chtěli posunout proti předchozímu albu „Sermons of the Devouring Dead“? Mě připadá novinka surovější, divočejší.

Nebyli bychom rádi, kdyby kvůli nám přišel dobrý člověk, jako jsi ty Jakube, o práci! I když musím říct, že to je do značné míry požadovaný efekt, který chceme svými nahrávkami vyvolat - extrémní agresivita. Škoda, že spousta současných death metalových kapel na to všechno zapomněla! Mohli bychom občas také trochu zjemnit, abychom okořenili atmosféru, ale správná death metalová nahrávka vás musí přimět k tomu, abyste chtěli rozdrtit čelisti pozérum, o tom není pochyb! Nemyslím si, že se tato dvě alba velmi liší, ale termíny, které jsi použili - surovější a divočejší - jsou docela přesné v tom, kam jsme mířili.


Abych nezapomněl, mohl bys nám prosím vaši kapelu představit? Poctiví fanoušci death metalu a grindu vás asi znají, ale pro ostatní. Proveď nás prosím historií CADAVERIC INCUBATOR? Jak jste se dali dohromady a proč právě tenhle styl hudby?

Řekl bych, že je to spíš styl, který si nás vybírá, a ne naopak, protože jsme podlehli death metalovému kouzlu velmi brzy v našich životech, už na počátku 90. let. Není to jediná hudba, kterou máme rádi, to zdaleka ne, ale pokud jde o hudební aktivity, nakonec se to vždycky vrátí zpět k death metalu. Když jsme zakládali Cadaveric v roce 2004, chtěli jsme se vrátit zpět k velmi primitivním a surovým věcem. Sedmiletá pauza (2007–2014) a později několik změn v sestavě, nejnovější formace - já kytara / zpěv, Noisehunter na basu a Pentele na bicí – kterého máme poslední 4 roky a je ten, který funguje nejlépe.

Pojďme k novince. Asi každý, kdo objeví nějakou novou muziku, i já dám hodně na cover, Říká se, že obal prodává. Pro novinku „Nightmare Necropolis“ jej vytvořil Tommi Grönqvist ze skvělých DESECRESY (ex SLUGATHOR). Ani jsem nevěděl, že maluje obaly. Proč právě on a co má vlastně motiv znázorňovat? Mám podobné černobílé kresby moc rád, proto jsem si taky ihned objednal triko.

Pokud jsou pro vás Tommiho umělecká díla neznámá, myslím, že jsi tomu nevěnoval dříve pozornost, protože je autorem všech obalů Slugathor a Desecresy už od začátku. Poznal jsem jeho styl díky několika letům, které jsem s ním strávil hraním ve Slugathor, takže bylo přirozenou volbou požádat ho, aby pracoval i pro Cadaveric, když jsme začínali. Je to snadné, dáme mu jen několik velmi základních pokynů a poté má opravdu volné ruce, aby mohl pracovat na něčem, co se hodí k našim morbidním melodiím. Chceme, aby obal vypadal tak, jak to zní, a naopak.


Jak už jsem zmiňoval, songy mi doslova drtí kosti. Hodně k tomu přispívá zvuk. Je špinavý, surový, připomíná buldozer, který úřaduje na hřbitově. Prozraď nám, kde jste nahrávali, kdo je podepsán pod masteringem a mixem? Vždycky si vzpomenu při poslechu na staré CARCASS, AUTOPSY, MORTICIAN. Chtěli jste znít „podobně“?

Znovu jsme pracovali se stejným chlápkem ze společnosti Audioholic Studios, který již dříve udělal naše první album a několik EP. Bicí byly nahrávány v tomto velmi prostorném, sto let starém srubu, pokusili jsme se, aby zněly co nejpřirozeněji. Vše ostatní se nahrávalo pak na několika různých místech. Nemáme v úmyslu znít jako kdokoli jiný záměrně, ale samozřejmě ta jména, která zmiňuješ, jsou již po tři desetiletí naše nejoblíbenější kapely, takže vliv tu samozřejmě existuje, ať chceme nebo ne.

O čem jsou texty na „Nightmare Necropolis“? Je to death grindová klasika - hroby, kosti, lebky, hřbitovy? Nebo se jimi snažíte i něco sdělit, předat nějaké poselství? Kdo je autorem?

Napsal jsem všechny texty pro nové album, kromě skladby World Necrosis, kterou napsal Mr.Rektor z finských - Axeslaughter!! V textech nenajdeš žádné zprávy ani poselství, v zásadě jde pouze o čisté uctívání hororu. Stejně jako u uměleckých děl chci, aby texty odpovídaly tomu, jak zní hudba, ve skutečnosti zde nejsou žádné zábavné sračky, jen death metalové texty pro death metalovou hudbu.


Má oblíbená otázka a myslím, že čtenářů taky. Jak tvoří CADAVERIC INCUBATOR nové skladby? Nech prosím nahlédnout do vaší kuchyně. Kdo je autorem základních motivů? Vzniká vše ve zkušebně? Zajímal by mě samotný proces skládání nových songů.

Mám hrozný zvyk, že většina rifů a nápadů mě zastihne někde po cestě, na silnici, v práci nebo něco takového, takže můj telefon je zaplaven bzučením, pískáním a čímkoliv, co se později pokouším interpretovat doma s kytarou a zjistit, co jsem tím kurva myslel. Tvořím většinu skladeb a pak je jen přinesu do zkušebny, kde je formujeme dohromady. Žádné programování ani sdílení souborů, nic podobného, prostě po staru jen cvičíme a cvičíme, to je jediný způsob, který známe.

Trošku mi vrtá hlavou jedna věc. Jste z Finska a já vaši scénu docela podrobně sleduji. Většina mladých undergroundových death metalových skupin hraje hodně temně, studeně a zároveň má jejich hudba v sobě určitou melancholii. Pro mě je to poznávací znak finských kapel (alespoň tak to vnímám). Vy jste ale úplně jiní! Suroví, syroví, nekompromisní. U nás kdysi hráli na festivalu vaši kolegové INFERIA a ti měli hodně podobný feeling. Cítíte hudbu jinak? Měli jste jiné vzory?

Nevím člověče, jen hrajeme to, co přirozeně přichází a neztrácíme čas přemýšlením, co bychom „měli dělat“ nebo podobnými nesmysly. Řekl bych, že i naše hudba zní docela temně, přinejmenším to je od začátku něco, jako naše směrnice - být brutální, surový a agresivní, ale zároveň mít morbidní a zlou hranu, aby to ve výsledku odpuzovalo pozéry! INFERIA jsou skvělí týpci, mnohokrát jsme s nimi sdíleli pódium a jo, vždycky to na živo rozsekali, i když musím říct, že celá porno grindová scéna mi připadá trochu hloupá, takže osobně se mi líbí víc jejich ranné věcí, když to byl ještě upřímný death metal.


Každý nějak začínal, učil se, objevoval. CADAVERIC INCUBATOR jsou kapelou ze zkušených muzikantů. Jaké ale byly vaše začátky? Co bylo prvním impulsem, že si vzal do ruky nástroj, jaké smečky si jako mladý poslouchal?

K hudbě jsem se dostal velmi brzy díky sbírce nahrávek mého staršího bratra, takže nejprve to byly klasici jako KISS, Maiden, Mötley Crue, WASP atd., Kteří zkazili mladou mysl. Pak to pokračovalo přes Venom, až k hlubokému konci směrem ke všemu hutnějšímu, rychlejšímu a ďábelštějšímu. Bylo to v roce 1990, kdy jsem pak založil svou první kapelu Apoplexy, nejprve jsem hrál covery Sodom, Metallica a podobně a později jsem se snažil přijít s vlastními skladbami, nevěděli jsme, jak hrát, když jsme začínali a jen jsme si náhodně vybrali nástroje. Skončil jsem u kytary jen proto, že to bylo to poslední, co zbylo.

Už druhé album jste vydali u vynikajících Hells Headbangers Records. Skvělá volba! Novinka vyšla jako kazeta, CD a digitálně. Ale co vinyl, nechystáte? Jaký je vlastně tvůj vztah k hudebním nosičům? Jsi sběratel? Podporuješ kapely?

Ano, velmi mě těší naše spolupráce s Hells Headbangers. Vinyl je samozřejmě na cestě, je v lisu, ale ve vinylových továrnách jsou v dnešní době fronty, takže se to ještě o několik měsíců odkládá. Celý život jsem sběratel. Nicméně jsem posledních několik let zmenšoval svou sbírku, protože se snažím většinou držet jen základů. Ale je pravidlem, že u mě doma převládají fyzické formáty a vždycky to tak bude.


Vždycky mě zajímá, jaký je underground v zemi, ze které kapela pochází. Jak je na tom Finsko a death metal? Chodí lidé hodně na koncerty? Kupují nosiče, merchandise? Jak probíhá třeba koncert ve Finsku, který považujete za hodně povedený?

Lokální podpora je v posledních několika letech poměrně dobrá. Docela dobrá je i návštěvnost a prodeje merche. Death metal se zdá být “cool” po celém světě a Finsko není výjimkou. Určitě to tak nebylo vždy, to ti mohu říct!!! Naše undergroundové koncerty jsou zde obvykle mix několika různých žánrů dohromady, takže nejde jen o line-upy kapel striktně jednoho žánru a myslím, že většina lidí zde (včetně mě) považuje tento způsob za mnohem zajímavější.

Svět je pořád omezený covidem, ale už to vypadá, že snad bude lépe. Co vy a koncerty? Jak jsou pro vás důležité? Baví vás spíš velké festivaly nebo malé kluby? Co nějaké turné, bude? Třeba Obscene Extreme by pro vás byl ideální festival!

Řekl bych, že jsme definitivně kapelou na živé hraní, soudě podle reakcí po většinu času! Byly to většinou jednorázové akce, festivaly a menší turné, protože nám v cestě stojí nejrůznější otravné překážky dospělého života, což nám trochu ztěžuje rozsáhlejší turné, ale přijmeme výzvu, když se objeví skvělá příležitost! Velké pódium, malé pódium nebo vůbec žádné, na tom nezáleží, pokud jsou fanoušci v pohodě. Jasně, přijdeme na Obscene, kdykoliv nás pozvou. Slyšíš to, Čurby???


Na závěr si dovolím jednu trošku filozofickou otázku. Co pro tebe znamená hudba? Jak bys definoval death metal, grindcore. Je to pro tebe odpočinek, relax nebo životní styl?

Hudba je život a určitě životní styl. Byl by to zasraně nudný život bez toho všeho, to mohu říct. Ale nemohu říci, že většinu času poslouchám pouze death metal nebo dokonce jakýkoli metal, ale jak už bylo řečeno, je to se mnou už tak dlouho, že si nemyslím, že by se to vůbec někdy mohlo změnit.

Ještě nám prosím prozraď, co chystají CADAVERIC INCUBATOR v nejbližších měsících? Navnaď trošku fanoušky.

Dokončujeme několik nových nahrávek, takže právě teď se pracuje na novém EP a několika split albech. Oznámíme všechny, až nastane ten správný čas, ale zatím vás jen upozorním, že nový materiál je na cestě. Co jiného je teď možné dělat, když nemůžeme vyrazit ven a hrát, tak pojďme zatím jen kontaminovat zemi více Cadaverickým hlukovým znečištěním, což?

Děkuji moc za rozhovor. Až mě zase naštvou v práci nebo až se podívám na zprávy a budu potřebovat vyčistit hlavu, tak vím, co budu poslouchat – jasně, že „Nightmare Necropolis“! Je to skvělé album, díky moc i za něj! Ať se vám daří!

Díky chlape, pokračuj v dobré práci! Maniaci, sledujte oznámení o nových vydáních, blíží se něco vážně brutálního!

Recenze/review - CADAVERIC INCUBATOR - Nightmare Necropolis (2021):



Share this games :

TWITTER