DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 18. srpna 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - HENRY KANE - Veľmi sa mi páčia odvážne temné produkcie.

Rozhovor - HENRY KANE - Veľmi sa mi páčia odvážne temné produkcie.


Rozhovor s HENRY KANE - crust, grind, death metal ze Švédska.

Odpovídal Jonny Pettersson, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Recenze/review - HENRY KANE - Age of the Idiot (2020):
http://www.deadlystormzine.com/2020/05/recenzereview-henry-kane-age-of-idiot.html


Ave HENRY KANE! Ahoj Jonny, zdravím do Švédska. Doufám, že je u tebe vše v pořádku. Musím ti hned na začátek napsat jednu věc. Tvoje nová letošní deska „The Age of Idiot“ se mi usadila v hlavě natolik, že ji poslouchám každý pátek, když jdu z práce. To si vždycky potřebuji vyčistit hlavu. A ten název, ten perfektně vystihuje to, co se poslední roky děje všude kolem. Jak vnímáš album s odstupem času ty? Oproti prvotině „Den förstörda människans rike“ (2017) mi připadá novinka drsnější, surovější. 

Ahoj! Jasné, u mňa všetko v poriadku, som pracovne vyťažený, držím si odstup od ľudí a zostávam plne zaneprázdnený hudbou tak ako vždy. Prvý album HENRY KANE som sa snažil viesť smerom spraviť ho čo najextrémnejší ako to len ide, ale na druhej strane nevynechať ani melódie a neporušené štruktúry. Pre mňa musí v skladbách vždy existovať určitá podstata a dokonca aj s drsnou produkciou prvého albumu môžete v každej piesni stále počuť vrstvy. "Age of the idiot" bol napísaný rovnakým spôsobom, ale tentokrát som chcel, aby produkcia poskytla viac priestoru dynamike, takže pri mixovaní albumu bolo mojím hlavným cieľom nájsť rovnováhu medzi surovým drsným pocitom z prvého albumu a spomínanými vrstvami hudobných štýlov prelínajúcimi sa naprieč skladbami. 


HENRY KANE je tvůj projekt, kapela. Jsi jediným členem. Jak vlastně vznikl nápad jej založit? Když se kouknu na Metal Archives a tvoji diskografii, tak působíš v tolika kapelách, že by to někomu vystačilo na celý život. Každá je trošku jiná, mám ve sbírce vlastně všechny, ale HENRY KANE je odlišný, divočejší, neučesanější, šílenější. Proveď nás prosím historií kapely. 

Myšlienku projektu akým je HENRY KANE som nosil v hlave už dlhý čas a mám dokonca k dispozícií niekoľko nevydaných demo ukážok pod rôznymi názvami, ktoré by sa hodili pod značku HENRY KANE. Skutočný projekt však ožil v roku 2016, keď som chcel urobiť niečo na oslavu 20 rokov, odkedy som začal vystupovať ako nahrávajúci hudobník. Chcel som zhromaždiť všetky hudobné vplyvy počas uplynulých rokov a vydať ich pod jedným titulom, od black a death metalu cez crust, či thrash metal a dokonca aj doom metal. S väčšinou mojich ďalších kapiel sme zviazaní konkrétnym žánrom, aj keď sa vždy snažím pridať do muziky malé stopy rôznych iných žánrov, s HENRY KANE je to oveľa otvorenejšie, nie sú tam žiadne obmedzenia. 

V HENRY KANE kombinuješ dohromady styly jako crust, grind, death metal, v temnějších momentech se dotýkáš dokonce doomu. Novinka je jako tsunami, jakmile člověka jednou pohltí, tak jej nepustí. Zajímalo by mě, jak přistupuješ ke skládání? Jak vznikají nové skladby? 

Zvyčajne začínam s riffom alebo melódiou, ktoré potom určujú náladu a charakter zvyšku skladby. Akonáhle začnem na niečom pracovať, ide to celkom rýchlo. Môj mozog ide do hyper pohonu a nemôžem sa sústrediť na nič iné, až pokiaľ nedokončím skladbu. Je to ako by ma pieseň vtiahla dovnútra a viedla cestou svojho vzniku. A dokonca už pri hraní riffu na gitare, vo svojej hlave okamžite počujem celú produkciu. Viem si predstaviť ako by mali znieť bicie, vokál, či basa. Pri každej novovznikajúcej skladbe začnem mať špecifický pocit, keď na nej začnem pracovať, takže hlavným cieľom je zachytiť tento pocit.

 

Když jsem dělal nedávno rozhovor s Davem Ingramem, tak ti vysekl velkou poklonu. Tvé práci, zvuku z tvého studia. Musím s ním absolutně souhlasit. Novou desku jsi sám mixoval i masteroval. Přistupoval si k ní jinak, než k ostatním? Přeci jen, dělat práci sám pro sebe je trošku jiné, než pro jiné kapely. Měl si třeba někoho, kdo by ti poradil, řekl svůj názor? Někoho, kdo dokáže být i kritický a dáš na jeho nápady? 

To je skvelé počuť takú poklonu, Dave je vokalista svetovej triedy a je aj mojím dobrým priateľom. Mixovanie vlastných dosiek je ako dvojsečná zbraň. Na jednej strane máte slobodu robiť s mixom všetko, čo chcete, a zároveň táto sloboda často vedie k prepracovaniu mixu, človek má tendenciu opravovať veci, ktoré to možno vôbec nevyžadujú. Aby som sa úplne nezacyklil v zdokonaľovaní mixu dookola, čo sa mi stáva veľmi často, vždy si stanovím konečný termín, a po tomto termíne už nemôžem urobiť žiadne ďalšie zásadné zmeny ani „opravy“. Keby som to nerobil takýmto spôsobom, môj zdravý rozum, kreativita a produktivita by boli preč. 

Letos album zdobí obal od Turkka G. Rantanena. Motiv je vynikající! Mezi ostatními deskami vynikne, každý si jej ihned všimne a perfektně sedne i k hudbě. Jak si se dal s Turrkem dohromady? Zombie, nemrtvý, sedící na trůnu a pod ním zničená země. Takhle přesně si představuji apokalypsu! Jak vnímáš motiv na obalu ve vztahu k hudbě ty? 

Bola to práca Kunala z Transcending Obscurity, vďaka nemu som sa dostal do kontaktu s Turkkaom. Vysvetlil som mu lyrický koncept svetu v ruinách, koniec všetkého spôsobený človekom a on moju predstavu zachytil perfektne. Nemohol by som byť spokojnejší s výsledkom. 


„Den förstörda människans rike“ je celé ve švédštině, nové album jen některé skladby. Proč ta změna? Švédština je tvůj rodný jazyk. Píší se ti v ní texty asi lépe, ale prozraď nám, kde pro ně bereš inspiraci a o čem jsou na „The Age of Idiot“? 

Prvý album sa zaoberal niektorými veľmi osobnými témami a keďže švédčina je mojím rodným jazykom, bolo prirodzene jednoduchšie vyjadriť dané pocity vo švédčine. Na albume „Age of the idiot“ sú texty viac o hneve a frustrácií zo stavu sveta, no a táto téma funguje rovnako dobre aj v angličtine. 

„The Age of Idiot“ je název alba, který mnohé napovídá. Mě osobně současný svět připadá v určitých věcech pokřivený. Když začínal internet, tak jsem si myslel, že se konečně lidé spojí, usnadní si práci, že jim tenhle objev přinese spoustu dobrého. Nějakou dobu to také platilo, ale pak se stal dostupnějším a má jej v kapse vlastně kdokoliv. Hlavně tupý dav. Poslední dobou mi připadá, že je na síti spousta nenávisti, jakoby si tam spousta jedinců chodila jenom vybít svoje frustrace. Špatné je, že jim je často nasloucháno. Co si myslíš o současné společnosti a jejím vývoji ty? 

Žijeme vo svete, kde sa hlupáci na Youtube stávajú hviezdami a ľudia nasledujú každé jedno ich slovo. A zároveň sa spochybňujú myšlienky a informácie od inteligentných ľudí, vedcov, doktorov, ktorí pracujú s naozajstnými a pravdivými faktami, ktoré majú podložené dôkazmi. Svetom vládnu hlúposť, nenávisť, ignorancia a zdá sa, že väčšina ľudí je príliš zaneprázdnená rôznymi reality show, či klebetami na internete. Internet je skvelý, ale tiež poskytuje priestor a hlas všetkým hlupákom a idiotom. K tomu pridajte všetkých bojovníkov za spravodlivosť, ktorí budú zdieľať čokoľvek ako absolútne hodnoverný fakt bez toho, aby skutočne overili jeho pravdivosť, A potom na konci dňa si hrdo a víťazoslávne zagratulujú a cítia sa skvelo, akými sú oni úžasnými bojovníkmi za spravodlivosť. Ale v skutočnosti šíria nenávisť a robia zo sveta horšie miesto pre život. 


Jsi výhradním skladatelem HENRY KANE, zpěvákem, jsi podepsán pod všemi nástroji. Já chápu, že hraješ na kytaru a basu, tvůj vokál je také nezaměnitelný, to si koneckonců potvrdil v tolika kapelách, že nikdo nepochybuje o tom, že vše zvládáš na výbornou. Ale prozraď mi, co bicí? Většinou to bývá u jednočlenných projektů docela problém. Na „The Age of Idiot“ znějí, jako by byly živé! Jak tomu vlastně je? Umíš hrát na bicí? Nebo jsi volil tak dobrý program, že už jsem to ani nepoznal? 

V podstate je to kombinácia hraných a naprogramovaných bicích. Mnoho z nich je zahraných klasicky, ale sú prispôsobené v procese mixu takým spôsobom, aby ich zvuk znel tak dobre ako je to len možné. Ja nie som veľmi dobrý bubeník, takže mi neprekáža, že v tomto bode tak trochu podvádzam, proste bicie upravujem na svoj obraz. 

HENRY KANE je neurvalý, drsný, surový a syrový vichr, který po sobě nechává jen spálenou zemi. Pro mě osobně je to přesně typ kapely, která by měla vystupovat naživo! Úplně před sebou vidím zaplivaný malý klub, ty na pódiu, kolem tebe pár kamarádů, co by ti pomohli s nástroji a kotel fanoušků kolem. Myslím, že by to muselo skvěle fungovat. Neuvažuješ o živých koncertech? Můžeme se těšit? 

Toto leto som si mal zahrať v Holandsku na festivale PITFEST s pomocou živých hudobníkov Doru Florina (ONCOLOGY), Håkan Stuvemarka (WOMBBATH, SKINEATER) a Matta Davidsona (WOMBBATH, REPULSIVE VISION). Ale kvôli celej situácií s covid-19 bol festival preložený na rok 2021. Ale určite vyrazíme na pódiá, našimi ultimátnymi predstaveniami budú koncerty na stredne veľkých festivaloch, či v malých punkových kluboch. 





WOMMBATH, URSINNE, HEAD FOR THE DEAD, ASHCLOUD, BERZEKER LEGION, JUST BEFORE DAWN, GODS FORSAKEN a HENRY KANE, to jsou pro mě namátkou asi nejlepší kapely a desky z poslední doby, co mě oslovily z tvé kuchyně. Co pro nás chystáš nového? A podle čeho si vlastně vybíráš, kde zahraješ na kytaru a kde zazpíváš? 

Práve pracujeme na skvelom splitku s NATTRAVNEN, ktorý bude obsahovať pár skladieb od HENRY KANE, ako aj na ďalšom radovom albume spomínanej bandy NATTRAVNEN. Pripravuje sa nové CD URSINNE a taktiež EP WOMBBATH, ktorým kapela oslávi 30 rokov svojej existencie. Ďalší album HEADS FOR THE DEAD je už hotový a odoslaný labelu na lisovanie. V štádiu prípravy máme aj nový album s ASHCLOUD, ale kvôli Covidu bol proces trochu pozastavený. Skoro som zabudol, zložený máme už aj nový album s PALE KING, ktorý čaká už len na posledné úpravy. Mám taktiež jeden nemetalový projekt s názvom THE HANGMAN'S SORROW, s Larsom zo Scar Symmetry. Je to taký mix starej hard rockovej školy a modernejších vecí, je to veľmi vzdialené od môjho zvyčajného štýlu. Ale milujem všetky druhy žánrov, takže sa vždy snažím rozšíriť svoje obzory, aj keď death, crust a grind budú vždy mojou najväčšou vášňou. 


Ještě se vraťme k tvému studiu. Máš za sebou opravdu skvělý kus práce. Postupně sis vybudoval jméno, všichni o tvých projektech mluví s uznáním. Pod to se mohu podepsat. Prozraď nám ale, podle čeho si kapely, kterým budeš dělat zvuk, vybíráš? Máš nějaká omezení? Stalo se ti třeba, že si někoho odmítl? Prozradíš nám proč? A co musí udělat kapela, pokud chce nahrávat u tebe? 

Ďakujem! Vždy je zábavné vidieť, že sa tvrdá robota vypláca. Veľmi sa mi páčia odvážne temné produkcie, takže radšej pracujem s kapelami, ktoré chcú môj zvuk. Myslím, že som si už vytvoril vlastný podpis čo sa týka zvuku, takže samotná kapela musí tomuto zvuku vyhovovať. Ak teda príde kapela, pre ktorej produkciu by sa daný zvuk príliš nehodil, navrhnem jej ďalšie možnosti v iných nahrávacích štúdiách, ktoré by vytvorili pre ich muziku oveľa lepší zvuk. Oficiálne sa stále venujem svojej klasickej práci, kde pracujem ako IT manažér, takže na to, aby bola muzika a štúdiová práca pre mňa stále zábavou, musím byť vo svojom výbere trochu eklektický. 

Hezky se mi to sešlo, otázky připravuji v pátek ráno. Nebude to trvat a půjdu zase domů z práce a už teď vím, co si pustím. Jasně že „The Age of Idiot“! Vyčistím si hlavu, abych si mohl užít víkend. Abych se nezbláznil ze světa okolo. Patří ti za tohle album opravdu velký dík. Stejně jako za rozhovor. Přeji ti Jonny spoustu úspěchů, dobrých nápadů a ať se ti daří i v soukromém životě. 

Ďakujem ti za skvelý rozhovor a za tvoju tvrdú prácu pre undergroundovú scénu. Pre nás, obyvateľov hudobného podsvetia, to znamená naozaj veľa! 

 About HENRY KANE on DEADLY STORM ZINE: 




------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER