DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 13. března 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - TERRORDOME - Thrash metal je životní styl a brutální vyjádření pro lidi s přebytkem energie.

Rozhovor - TERRORDOME - Thrash metal je životní styl a brutální vyjádření pro lidi s přebytkem energie.

Rozhovor s polskými thrash metalovými maniaky - TERRORDOME.

Odpovídal Uappa, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - TERRORDOME - Straight Outta Smogtown (2021):

Ave TERRORDOME! Zdravím do Polska, doufám, že se máte dobře! Já ano, protože jsem se právě vrátil z práce, kde jsem celý den poslouchal vaší novou desku "Straight Outta Smogtown". Pracuji na počítači a sluchátka jsem měl pořád na sobě. Doslova mě fascinuje energie, kterou z desky cítím. Recept na to, kde se ve vás bere, mi asi neprozradíš, ale určitě mi rád popíšeš, jak novinka vznikala? Změnil se nějak způsob, jakým TERRORDOME skládají oproti minulým albům?

Ahoj Jakube a všichni čtenáři Deadly Stormu! Jsme rádi, že se ti naše nové album tak líbilo! Je opravdu skvělé slyšet, že roky naší práce na nové hudbě jsou oceněny. Energie nevzniká z vakua, osvěžili jsme tým (máme nového bubeníka - Roba Sixkillera a nového basáka - Virious), změnili jsme způsob hraní, hodně jsme cvičili a investovali jsme do nového vybavení a nových možností. Zrodili jsme se jako nová kapela se spoustou plánů a spoustou nové energie, která má přilákat davy. Proces psaní hudby se zlepšil, protože jsme se zaměřili na detaily, abychom byli spokojeni s každým tónem v každé skladbě, ale neztratili jsme ducha, který měl Terrordome od začátku!


Osobně se mi na "Straight Outta Smogtown" líbí nejvíc jedna věc a tou jsou melodie. Jasné, zřetelné, sázíte na zajímavé riffy, skladby postupně gradují, mají drive a sílu. Podle mě to jsou věci, které dělají z dobré hudby tu vynikající. Zajímalo by mě, jak poznáte, že už je song hotový? Kdo má poslední slovo? A jak vnímáte potom jejich živou prezentaci? Musí mezi vámi navzájem a potom i mezi fanoušky fungovat chemie? Máte i nápady, které pak škrtáte?

Proces psaní každé skladby se liší. Nejprve v podstatě tvoříme riffy a ty musí být chytlavé. Já a Paua (kytarista) při psaní riffů vyhodíme něco kolem 70-80% hudby, kterou vytvoříme. Pokud se nehodí, pokud nejsou chytlavé, pak je nepotřebujeme. Vyžaduje to čas, ale musíme být stoprocentně spokojeni a musíme to cítit, jinak to na album nemůžeme dát. Samozřejmě existují chvíle, kdy píšeme celé skladby a je to jako zázrak - vše perfektní, přesně jak chceme. A ponecháme to – třeba jako v případě sklady „Steel on the Road“, která se objevuje na novém albu. Těžko říct, kdo má poslední slovo - když je skladba hotová, hrajeme ji na zkoušce asi třicetkrát a pokud to sedí a máme pocit, že jak délka, tak všechny melodie jsou v pořádku, pak jsme plně spokojení a můžeme přemýšlet o nahrávání. Prostě to cítíme, dělá nás to super šťastnými a nemůžeme se dočkat, až to nahrajeme.


Znám hodně kapel, které mají texty ke skladbám vlastně jen kvůli tomu, aby něco zpívaly. Na TERRORDOME se mi hrozně vždycky líbilo, že mají nějakou myšlenku, smysl, názor. Jakým způsobem vznikají? Kdy přijde inspirace a jak je napasujete na hudbu? Osobně si myslím, že psát texty je šíleně těžká disciplína a konkrétně na novince "Straight Outta Smogtown jsou skvělé. Často si říkám, ano, to je přesně ono, takhle se cítím i já.

Samozřejmě, na všem záleží. Píšu si své nápady, i když nemám napsanou hudbu. Někdy to přijde, když mám celou skladbu a téma, které pohltí mou mysl a prostě se chci vyjádřit tímto způsobem. Texty skladby „Straight Outta Smogtown“ jsou pro mě speciální - strávil jsem na nich spoustu času, mají několik vrstev, skrytých významů a lze je interpretovat mnoha způsoby. Některé z nich jsou samozřejmě také jednoduché a přímočaré. Toto album mi dalo možnost se plně vyjádřit a já jsem k tomu přistupoval jako k jisté „rehabilitaci“ po spoustě prožitejch sraček z předchozích let. Naprosto mě to naplnilo a jsem připraven na své memento.


Nemám ještě v ruce originální CD a zajímalo by mě, kdo vám maloval obal? Byl to stejný umělec jako minule? Oba motivy mi připadají, jakoby navazovali na sebe. Jak jste se dali dohromady?

Je to náš skvělý přítel - Marcin „Biauy“ Bialkowski, který se stará o obaly. Je pro nás výjimečný a dlouhodobě tvoří obaly pro Terrordome. Máme skvělé spojení a navzájem si rozumíme, takže doufám, že i v příštích letech vytvoří pro Terrordome další nový obal. Studoval s Pauem a byl to Paue, který mu v roce 2011 nabídl vytvořit obal k albu „We’ll Show You Mosh, Bitch!“.

Pořád všem tvrdím a je jasné, že kdysi dávno byl rock a heavy metal a teprve pak až thrash. Bez základů není vývoj. Když ještě zůstaneme v minulosti, jací muzikanti tě vlastně přivedli k muzice? Je někdo, koho obdivuješ dodnes, chtěl se s ním třeba setkat a poděkovat mu za inspiraci?

Upřímně řečeno, pokud jde o inspiraci, jsme naprosto neoriginální. Obdivujeme starou Metallicu, miluji ranný Black Sabbath, ale nejvíce kapel, které prožíváme a ze kterých čerpáme, jsou Exodus, Pantera, Slayer a celá nová Thrash Metalová vlna. Rád držím krok s docela moderními, řekněme „rockovými kapelami“, takže mám seznam tzv. „guilty pleasures“ v různých metalových stylech.


Vždycky beru každou kapelu jako celek. Nejen jejich hudbu, ale i vystupování, to jak se chovají k fanouškům. Na rovinu, skupina může hrát jak bohové, ale pak přijdu na koncert a jsou arogantní a na pár facek, tak u mě končí. Na TERRORDOME se mi vždycky hrozně líbilo, že jste civilní, pohodoví, srdcaři, co do toho jdou po hlavě. Jak vnímáš fanoušky ty? Mě připadá, že si každé vystoupení neskutečně užíváte. Mám pravdu?

Jsme normální týpci, máme svá zaměstnání a pak makáme v kapele, abychom mohli hrát koncerty, nějaké festivaly a setkávat se s lidmi. Rádi cestujeme a vždy se snažíme plně věnovat fanouškům tam, kde jsme zrovna na turné. Chování arogantní hvězdy není v naší kapele vítáno, nicméně všichni musíme mít na paměti, že být v kapele je těžký oříšek a lidé jsou jen lidé - každý má špatný den.


Jak vnímáš současný metal? Máš nějaké oblíbené kapely? Já nevím jak ty, ale poslední dobou mi připadá, že každý hraje čím dál tím rychleji, šíleněji, nesrozumitelněji. Člověk si stoupne pod pódium, chvíli kývá hlavou, jaký to jsou super muzikanti a pak si nic nepamatuje. Potom jde domů a radši si pustí staré dobré Saxon.

Určitě mám spoustu nových věcí, které poslouchám - Exit Smashed, Lich King, Power Trip, Warbringer a tak dále. Také poslouchám spoustu různých nemetalových věcí, protože mě to uklidňuje a háže do pohody. Současný metal má svůj čas, právě v tuto chvíli a jsem si jistý, že pokud je kapela dobře propagovaná, pokud ji milují a jsou pracovití, osloví skupinu fanoušků, kteří je za 20–30 let budou uctívat, stejně jako ty, který se po koncertě vracíš domů, abys si oddychl během poslechu Saxon. Takhle věřím v Terrordome, věřím, že tato každodenní práce nám přinese skvělé výsledky a během let se na nás nezapomene.


TERRORDOME na mě působí jako parta veselých maníků. Co děláte, když zrovna nehrajete? Máte nějaké jiné koníčky? Co hospoda, pivo? Pařby? Polsko mám spojené s vodkou, co vy na to?

Přesně tak, jsme nenároční týpci a všichni milujeme herní konzole a různé druhy zábavy a sportu. Když nehraju na kytaru, nenahrávám nebo nedělám nic, co souvisí s hudbou, sbírám lego a hraji své oblíbené videohry na počítači a různých televizních konzolích. Také jsem velkým fanouškem hororových nebo sci-fi filmů z 80., 90. let a sběratel kazet, vinylů a CD - vím, že je toho hodně, ale tohle mám prostě rád. Vodka? No, kvůli fitku a sportu se snažím zůstat ve formě, takže dávám přednost pití whisky nebo sklence vína, ale opravdu střídmě haha! Díky za dotaz, líbí se mi tento druh otázek!


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný thrash metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Thrash metal je životní styl a brutální vyjádření pro lidi s přebytkem energie, který vznikl počátkem osmdesátých let, aby vyjádřil skutečné nálady naštvaných, ale přesto kurva pozitivních maniaků! Fáze ADHD, skákání a pobíhání po pódiu a moje oblíbené album od Slayer „Undisputed Attitude“ naprosto definují Terrordome!

Co chystají TERRORDOME v nejbližších měsících?

Videa, spousta nových hudebních videí k našim skladbám z „Straight Outta Smogtown“, která se na Youtube budou objevovat pravidelně během následujících měsíců. Po videích „Possessed by Blyat“ a „I Don’t Care“ jsme také nahráli video k „Desordem e Regresso“ a ke skladbám „The Day They Left They Graves“ a „Conspiracy“. Sledujeme také situaci spojenou se současnou pandemií, takže jakmile to skončí, plánujeme vyrazit na cestu. Bylo by skvělé vrátit se do Japonska nebo Brazílie, ale čas ukáže, jak to dopadne. Pokud pandemie neskončí, zalezeme zpět do naší zkušebny, abychom vytvořili nové album.

  

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vám spoustu dalších skvělých nápadů, prodaných desek, vyprodané koncerty a ať se vám daří i v soukromých životech. Uvidíme se na koncertě! TERRORDOME RULES!

Díky moc a přeji všem jen vše dobré - buďte opatrní během této šílené doby a na viděnou na nadcházejících koncertech v České republice a dalších zemích!

Recenze/review - TERRORDOME - Straight Outta Smogtown (2021):


--BAND CONTACT--

--LABEL CONTACT--
SELFMADEGOD RECORDS


------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER