DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 12. července 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - JUST BEFORE DAWN - .​.​.​.​. of the Battlefields (2023)

Recenze/review - JUST BEFORE DAWN - .​.​.​.​. of the Battlefields (2023)


JUST BEFORE DAWN - .​.​.​.​. of the Battlefields
compilation 2023, Raw Skull Recordz

for english please scroll down

Je úplně jedno, jestli si z dobré rodiny nebo si měl těžké dětství. Tady jsme si všichni rovni. Musíš v sobě probudit šelmu. Jinak zemřeš. Ležíme obličejem v bahně a nepřítel je zákeřný. Dům plný dětí, které se tě snaží zastřelit. Těhotná žena s výbušninou v ruce. Válka mění charakter. Staly se z nás zvířata, akorát nelovíme pro potravu, ale protože to nějaký politik chce. Vrátíš se domů se zohavenou tváří. Navěky v tobě zůstane bolest. Chvíli budeš hrdina a nakonec zemřeš sám. 

Když se každý den ráno podívám cestou do práce na zprávy, podobných příběhů jsou tam stovky. Na to, že válka je svinstvo a hnus je potřeba stále upozorňovat. Neznám lepší způsob, než chladný, melodický death metal. Přesně takový jako hrají JUST BEFORE DAWN. Je všeobecně známo, že hlavní postavou je legendární kytarista Anders Biazzi, který se obklopil neméně skvělými muzikanty, aby nám přinesl další svědectví o špíně, bolesti, ztrátách, smrti a bojištích. Letošní kompilaci doporučuji všem, kteří mají rádi severské smečky a BOLT THROWER.


Čtrnáct ostrých nábojnic, které vám proletí hlavou. Padnete k zemi a uslyšíte na druhé straně pochodující vojáky. Tohle téma patří ke smrtícímu kovu jako k mrtvému rakev. O kapele píšu od jejich začátků. Líbí se mi jejich rukopis, opravdovost, uvěřitelnost. Mám rád smečky, u kterých je slyšet, že hrají od srdce. Věřím jim každý tón, každou notu. Velmi se mi osvědčil následující postup. Klidné odpoledne, pivo v ruce a černobílý dokument o jedné z válek, které jako lidstvo neustále vedeme. Když si udělám náladu, bývá mi z našeho druhu smutno. Predátoři a jejich oběti. Tisíce hromadných hrobů. Pak si pouštím stále dokola ".​.​.​.​. of the Battlefields" a přemýšlím, kde děláme chybu. Ano, tahle deska je skvěle zahraná, má na mě až magický účinek. Je naším zrcadlem, do kterého není příliš hezký pohled. Zvuk, obal, produkce, tohle všechno je v absolutním pořádku. Není divu, o vše se postarali mistři ve svém oboru. Je pro mě děsivé, že by po mě měl zbýt jenom hrob beze jména. Kdysi jsem si myslel, že se lidé poučí, ale historie nás učí něco jiného. Poslouchat tuhle desku je jako pochodovat nočním lesem. Nevíte, kdo na vás zaútočí. Lekáte se každého stínu, máte radost, že jste přežili další den. Usmíváte se do ticha, abyste nakonec zemřeli na nákazu. Musím se vám k něčemu přiznat, jsem velkým fanouškem téhle skupiny. Líbí se mi vlastně všechna jejich alba a letošní kompilace není výjimkou. Jsem přímo účastníkem bojů a prožívám všechny příběhy. Pálí mě vnitřnosti, když mě někdo probodne. Padám na chladnou zem po střele v mé hlavě, rozpadám se v prach, když mě spálí na popel. Žádná válka nelze vyhrát. Další povedený zásek z dílny Andersa Biazziho a jeho věrných. Příkaz zněl jasně, všechny zabít! Chladné, syrové ozvěny z death metalových bojišť!



Asphyx says:

It doesn't matter if you're from a good family or had a difficult childhood. We're all equal here. You have to bring out the beast in yourself. Otherwise you'll die. We're lying face down in the mud, and the enemy is insidious. A house full of kids trying to shoot you. A pregnant woman with an explosive in her hand. War changes character. We've become animals, only we don't hunt for food, we hunt because some politician wants us to. You come home with your face disfigured. The pain will stay with you forever. You'll be a hero for a while, and then you'll die alone.

When I look at the news on my way to work every morning, there are hundreds of stories like this. The fact that war is shit and filth needs to be brought to our attention. I can't think of a better way than cold, melodic death metal. Just like JUST BEFORE DAWN. It's common knowledge that the main character is legendary guitarist Anders Biazzi, who has surrounded himself with equally great musicians to bring us another testimony of filth, pain, loss, death and battlefields. I recommend this year's compilation to anyone who likes Nordic pack and BOLT THROWER.


Fourteen live rounds that will go through your head. You fall to the ground and hear the soldiers marching on the other side. This theme belongs to the dead metal as a dead coffin. I've been writing about the band since they started. I like their handwriting, their realness, their believability. I like bands where you can hear them playing from the heart. I believe every note, every note. The following approach has worked very well for me. A quiet afternoon, beer in hand, and a black and white documentary about one of the wars we as humanity are constantly fighting. When I'm in the mood, I tend to feel sad for our species. Predators and their victims. Thousands of mass graves. Then I play "..... of the Battlefields" over and over and wonder where we're going wrong. Yes, this record is well played, it has an almost magical effect on me. It's our mirror, and it's not a pretty mirror to look into. The sound, the cover, the production, all of it is absolutely fine. No wonder, it's all been handled by masters in their field. It's frightening to me that I should be left with nothing but a nameless grave. I used to think that people would learn, but history teaches us otherwise. Listening to this record is like marching through the woods at night. You don't know who's gonna attack you. You're scared of every shadow, glad you survived another day. You smile into the silence, only to die of contagion. I have a confession to make, I'm a big fan of this band. I like pretty much all of their albums, and this year's compilation is no exception. I am a direct participant in the battles and experience all the stories. It burns my guts when someone stabs me. I fall to the cold ground after being shot in my head, I crumble into dust when I'm burned to ashes. No war can be won. Another good hit from Anders Biazzi and his faithful. The order was clear, kill them all! Cold, raw echoes of death metal battlefields!


about JUST BEFORE DAWN on DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - JUST BEFORE DAWN - Battle-Sight Zeroing (2022)


Tracklist:
01. They Shall Not Grow Old
02. Into The First Wave
03. Who Knows What The Dark Brings
04. Goliath Revived
05. Before The Fall
06. Killzone
07. MacV SoG
08. Tunnel Rats
09. Into An Ambush
10. Tail-End Charlie
11. Hill 937
12. Apocalypse
13. Pathfinders
14. We Will Rise

..... Of the Battlefields

tracks 1 and 2 Taken from: They hall Not Grow Old
tracks 3, 4, 5 Taken from: Who Knows What the Dark Brings
tracks 6, 7, 8, 9,10 and 11 Taken from: Battle-Sight Zeroing
Plus 3 bonus tracks...

Music written by: Biazzi, Myrin, Johansson
Layout by: Rai Wolters



Share this games :

TWITTER