DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 2. října 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - JUST BEFORE DAWN - A War Too Far (2023)

Recenze/review - JUST BEFORE DAWN - A War Too Far (2023)


JUST BEFORE DAWN - A War Too Far
CD 2023, Raw Skull Recordz

for english please scroll down

Díváš se do tmy a čekáš. Jsi lovec, jsi šelma. Musíš. Jinak zemřeš. Útočí na tebe hlavně v noci. Záblesk nože, proříznuté hrdlo. Vylezli z děr, jako krysy, jako démoni. Lekáš se stínů ještě dlouhé roky potom, když si doma. Děsivé sny, všechno se ti vrací. Tví kamarádi tolik štěstí neměli. Chodíš na jejich hroby a přemýšlíš, jaký to mělo smysl? Jsi vrah? Nebo hrdina? Válka se otiskla do tvé mysli a nikdy nezmizí. Stejně jako death metal, který hrají JUST BEFORE DAWN.

Jsem velkým fanouškem téhle smečky. Anders Biazzi je totiž velmi dobrý skladatel, muzikant, který dokáže napsat skladby, u kterých se pokaždé vždy cítím, že jsem uprostřed války. Tentokrát se vracíme do Vietnamu, do šíleného konfliktu. Do džungle, ve které se odehrával kus krvavé historie. Album je jako vzpomínání veteránů, jako memento. 


Devět ostrých songů, které vám prolétnou hlavou jako nábojnice. Zůstane po nich krvavá stopa a neodbytný pocit chladu. JUST BEFORE DAWN volně navazují na klasické nahrávky BOLT THROWER. Samozřejmě s vlastními nápady a invencí. Anders Biazzi se opět obklopil velmi zkušenými muzikanty. Jejich seznam najdete dole pod článkem. Všichni odvedli perfektní práci. Mrazivé, temné melodie, které ve mě opravdu evokují noční boje v džungli, jsou doslova návykové. Tohle je kapela ze staré školy se vším, co k tomu patří. Uvěřitelná, surová bestie, které se povedlo do skladeb propašovat velké množství temné energie. Je slyšet, že všichni nahrávali se srdcem na dlani, že opravdu věřili své práci. Není to ale jen poctivé řemeslo (perfektní zvuk i obal jsou samozřejmostí). Bez toho to samozřejmě nejde, ale tahle smečka dává do hudby všechno. Je to slyšet a já jako starý pes opět skláním svoji hlavu a kývám se spokojeně do rytmu. Tady se hraje pro všechny veterány, kteří mají rádi smrtící kov v jeho tradiční podobě. Netuším, jak to Anders Biazzi dělá, ale opět mu věřím každý tón, každou notu. "A War Too Far" je pro mě přesně tím druhem muziky, která koluje i v mých žilách. Určitě to znáte. Sednete si, zapnete přehrávač a čekáte, co s vámi novinka udělá. Mě přenesla o spoustu let zpět, do Vietnamu. Byl jsem stínem, který sledoval to obrovské utrpení, bolest. Kolem mě se povalovala mrtvá těla a já si říkal, že už by se to nemělo nikdy opakovat. Bohužel, lidé se nikdy nepoučí. Je moc dobře, že existují kapely, které nám naši historii stále připomínají. Díváš se do tmy a čekáš. Jsi lovec, jsi šelma. Musíš. Jinak zemřeš. Útočí na tebe hlavně v noci. Záblesk nože, proříznuté hrdlo. Vylezli z děr, jako krysy, jako démoni. Lekáš se stínů ještě dlouhé roky potom, když si doma. Děsivé sny, všechno se ti vrací. Chladné, děsivé vzpomínky na válku v death metalových zákopech! Masivní útok z temnoty!


Asphyx says:

You stare into the darkness and wait. You're a hunter, you're a beast. You must. Otherwise you will die. They attack you especially at night. The flash of a knife, a slit throat. They came out of the holes, like rats, like demons. You're scared of the shadows for years after you're home. Scary dreams, everything comes back to you. Your friends weren't so lucky. You go to their graves and wonder what was the point? Are you a murderer? Or a hero? The war has imprinted itself on your mind and will never go away. Just like the death metal that JUST BEFORE DAWN plays.

I'm a big fan of this pack. Because Anders Biazzi is a very good songwriter, a musician who can write songs that always make me feel like I'm in the middle of a war every time. This time we're going back to Vietnam, a crazy conflict. A jungle where a piece of bloody history took place. The album is like a veteran's remembrance, a memento.


Nine sharp songs that will fly through your head like bullets. They leave a trail of blood and an insistent feeling of cold. JUST BEFORE DAWN loosely follows the classic BOLT THROWER recordings. Of course with their own ideas and inventiveness. Anders Biazzi has once again surrounded himself with very experienced musicians. You can find their list below the article. They all did a perfect job. The chilling, dark melodies that really evoke night fights in the jungle are literally addictive. This is an old-school band with everything that goes with it. A believable, raw beast that manages to smuggle a lot of dark energy into the songs. You can hear that everyone recorded with their hearts on their sleeves, that they really believed in their work. But it's not just honest craftsmanship (perfect sound and cover art are a given). You can't do without that, of course, but this pack puts everything into their music. You can hear it, and like an old dog I bow my head again and sway contentedly to the beat. Here's a game for all the veterans who like the deadly metal in its traditional form. I have no idea how Anders Biazzi does it, but again I trust him with every note, every note. For me, "A War Too Far" is exactly the kind of music that runs through my veins as well. I'm sure you know it. You sit down, you turn on the player and you wait to see what the news does to you. It took me back many years, to Vietnam. I was a shadow watching the immense suffering, the pain. The dead bodies lying around me, and I told myself it should never happen again. Unfortunately, people never learn. It's very good that there are bands that still remind us of our history. You look into the darkness and you wait. You're the hunter, you're the beast. You have to. Otherwise you'll die. They attack you especially at night. The flash of a knife, a slit throat. They came out of the holes, like rats, like demons. You're scared of the shadows for years after you're home. Scary dreams, everything comes back to you. Cold, horrible memories of the war in the death metal trenches! A massive attack from the darkness!


about JUST BEFORE DAWN on DEADLY STORM ZINE:


tracklist:
1.Innocence Lost / vocals by: Damien Terry
2.Operation Arc Light / vocals by: Filip Fougstedt
3.La Drang / vocals by: David R Kreft
4.A War Too Far / vocals: Damien Terry, Sebastian Gustavsson
5.The Odyssey of Echo Company / vocals by: Matias Nastolin
6.The Gulf of Tonkin / vocals by:S ebastian Gustavsson, Damien Terry
7.We Few / vocals by: David R Kreft
8.Phase Line Green / vocals by: Filip Fougstedt
9.When Sanity Cracks / vocals by David R Kreft

Solos:

James Murphy solo on track 4
Gurra Nyrin solo on track 3,7,9
Daniel Gustavsson solo on track 1,2,6,8

All Music by: Anders Biazzi

Lyrics by: Per Albinsson
Lyrics on The Odyssey of Echo Company by: Matias Nastolin
Layout by: Rai Wolters



Share this games :

TWITTER